Maersk: Rockere har infiltreret Aarhus Havn
Maersk har slået alarm til myndighederne fordi APM Terminals i Aarhus ifølge selskabet beskæftiger omkring 30 medarbejdere, der menes at have forbindelser til rockergruppen Hells Angels. Den opsigtsvækkende historie oprulles i dag af henholdsvis Berlingske og Jyllands-Postens Finans.
Der bliver sat alvorlige spørgsmål til sikkerheden på Danmarks største erhvervshavn med formodningen om, at op mod 30 af APM Terminals fuldtids- eller løstansatte på havnen enten er fuldgyldige medlemmer eller har forbindelse til den berygtede rockergruppe, der bl.a. sættes i forbindelse med narkokriminalitet.
“Vi har kendskab til folk på havnen med relation til kriminelle miljøer, og siden årsskiftet har vi været i kontakt med myndighederne om flere episoder,” siger Keith Svendsen, topchef i APM Terminals og medlem af direktionen A.P. Møller – Mærsk, der ejer terminalselskabet til Berlingske.
En af episoderne handler om et indbrud hos en sygeplejerske, der fik stjålet prøverne fra en uanmeldt narkotest på blandt kranførerne på havnen.
Andre episoder, som koncernen har konstateret, handler bl.a. om medarbejdere, der skal være blevet truet til at aflevere overtidsbetaling til en særlig medarbejderklub på havnen og om vold og slagsmål ved en julefrokost, skriver Jyllands-Postens Finans.
Keith Svensen mener, at myndigheder skal skærpe sikkerhedsniveauet på havnen - der nu også bruges til som NATO-havn - ved at foretaget et udvidet baggrundstjek af medarbejderne, som det f.eks. sker i lufthavne.
Borgmester i Aarhus og formand for havnens bestyrelse, Jacob Bundsgaard (S), har ifølge Ritzau bedt om en redegørelse fra havnen.
“Oplysningerne om rockere på Aarhus Havn er nye for mig, og det er rystende, hvis det virkelig forholder sig som beskrevet i medierne. Aarhus Havn er strategisk infrastruktur, og det er klart, at vi kan ikke acceptere, hvis organiserede kriminelle opererer på Aarhus Havn, siger Jacob Bundsgaard til Ritzau.
I Aarhus siger formanden for Havnearbejdernes Losseklub, Eric Lind, til Finans, at han har kendskab til to Hells Angels-rockere, der er ansat ved APM Terminals, men at han ikke betragter det som noget problem.
Finans har i en række historier hen over sommeren oprullet, hvordan APM Terminals i Rotterdam ifølge chefen for politiet i havnen, Jan Janse, er “infiltreret” af narkosmuglere. Det samme skulle ifølge Costa Ricas statsanklager være tilfældet på den Maersk-ejede terminal i der.
Det var på et Maersk-skib, at de hollandske myndigheder i juli gjorde den største kokainfangst nogensinde, da de fandt en container lastet med otte tons kokain
Maersk står ikke alene med ønsket om at få sikret havnene i både Aarhus og Esbjerg bedre. Det mener også DI, der i et brev til justitsminister Peter Hummelgaard i august i år opfordrede til at et tættere samarbejde med Rigspolitiet og den Nationale enhed for Særlig Kriminalitet.
Maersk direktøren erkender overfor Berlingske Tidende, at Maersk burde have råbt op tidligere.
Det er hverken rederiernes eller havnenes juridiske ansvar at undersøge containeres indhold. Den opgave varetages af Toldstyrelsen, der ikke overfor Berlingske vil oplyse, hvor ofte man kontrollerer containere i de enkelte havne.
-emte