Mange maritime muligheder på Fyn
Der var anerkendelse fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen på en maritim konference, der mandag fandt sted på Lindø port of Odense. Her diskuterede op mod 100 deltagere Fyns muligheder for at skabe et maritimt væksteventyr.
”At man, oven på lukningen af Lindø, har formået at bygge noget så stærkt op som det her, det er meget flot. Tillykke med det”, sagde Henrik Sass Larsen blandt andet i sin tale på konferencen.
Efter at Lindø-værftet lukkede så det sort ud for det maritime Fyn, men i dag er mere end 70 virksomheder tilstede på det gamle værftsområde, og 1300 mand er dagligt beskæftiget her. Desuden er der i perioder større opgaver, som yderligere øger beskæftigelsen.
”Fayard har i øjeblikket boreriggen Maersk Gallant liggende til reparation, og den aktuelle omsætning på det projekt er mere end 100 millioner dollar, fordelt på en lang række involverede og afledte aktører, herunder cirka 20.000 overnatninger i lokalområdet for tilrejsende folk med tilknytning til projektet”, sagde Carsten Aa, direktør for Lindø port of Odense, på konferencen.
En af de mange vækstmuligheder for det maritime Fyn er dekommisionering af borerigge. Der er ude i Nordsøen 1.400 borerigge, som skal repareres eller hugges op. Det marked anslås at have en værdi af over 500 milliarder kroner, penge som allerede er sat af. På Lindø findes faciliteter og kompetencer til at løfte opgaven, men det kræver, at man forbedrer infrastrukturen, så adgangen til havnen er i orden.
Netværket Fyns Maritime Klynge er på to år vokset til nu at omfatte 81 aktive virksomheder, tre uddannelsesinstitutioner og to erhvervsudviklingsaktører. Virksomhederne har, ifølge Udvikling Fyns formand, Søren Skovbølling, udvist store evner til at omstille sig, tænke produktion på nye måder, innovere og samarbejde, hvilket flere af dem kan se på bundlinjen.
Kilde: Lindø port of Odense