Pirater vil få svært ved at få asyl
En dansk piratforsker afviser nu, at der er grund til den politiske bekymring for, at pirater med held kan søge asyl og familiesammenføring i Danmark, efter en domfældelse og afsoning her i landet.
”Jeg har meget svært at forestille mig, at somaliske kriminelle, der er dømt for voldelige overfald på danske skibe, kidnapninger af danske statsborgere, eller for at skyde på danske marinesoldater, skulle få asyl i Danmark”, siger Dr.jur. Birgit Feldtmann, Syddansk Univesitet, men understreger, at hun ikke er asylekspert.
Det er Thomas Gammeltoft-Hansen, Ph.d. og seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier. Han støtter hendes vurdering:
”Som udgangspunkt vil pirater næppe opnå fuld flygtningestatus. For det første skal de vise, at de er politisk forfulgte og - måske vigtigere - Flygtningekonventionen er designet til at udelukke visse "uværdige" personer fra beskyttelse. Her tænker man normalt på krigsforbrydere, men pirater har fra gammel tid en særlig status i folkeretten som hostis humanii generis, fjender for alle mennesker, hvilket kan udelukke dem fra konventionen, hvis de er dømt for pirateri”, siger Thomas Gammeltoft-Hansen.
”I visse tilfælde kan pirater dog være beskyttet af den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Forbuddet mod at sende personer tilbage til tortur eller umenneskelig behandling er absolut, så her gælder ingen undtagelser. Det vil dog formentligt kun være et fåtal, der falder ind under den kategori”, siger Gammeltoft-Hansen.
Uden fuld flygtningestatus kan piraterne udvises af Danmark, og selvom Somalia er en stat i kaos, er det ikke nok til at forhindre dem i at blive udvist til deres hjemland.
Søfartens Ledere er heller ikke fortalere for, at Danmark alene skal påtage sig retsforfølgelsen af alle somaliske pirater og sende dem i danske fængsler.
”Vi er enige i, at pirater skal retsforfølges og straffes regionalt, men manglen på et regionalt retssystem i Østafrika må ikke betyde, at pirater straffrit kan true og skade skibe og søfolk på liv og helbred”, siger Fritz Ganzhorn, direktør i Søfartens Ledere:
”Vi kan konstatere, at eksperter ikke ser nogen grund til større bekymring over asylspørgsmålet, så for mig at se er der intet til hinder for, at landets politikere får gang i en debat om, hvorvidt Danmark og andre EU-lande skal gå foran og retsforfølge formodede pirater, indtil de planlagte FN-fængsler i Østafrika står klar”, siger Fritz Ganzhorn.
”når piraterne har udstået deres straf - for min skyld gerne i danske og europæiske fængsler - kan de blot sættes i land på en strand i Somalia”, siger direktøren.
Kilde: Søfartens Ledere