Regeringen indkalder til møde om ny forsvarsfond
Regeringen samler onsdag forsvarsforligspartierne til en drøftelse i Statsministeriet om en ny forsvarsfond, der over en 2-årig periode skal booste det danske forsvar med yderligere 50 milliarder kroner.
Der er ikke sluppet mange detaljer ud, ud over at det formentlig er forsvarschefen der denne gang skal pege på, hvor pengene vil gøre størst forskel.
”Vi skal opruste massivt for at passe på Danmark. Og vi skal opruste massivt for at undgå krig”, sagde Mette Frederiksen tirsdag i Folketingssalen.
50 milliarder kroner er rigtig mange penge, men når det handler om avanceret militært udstyr, er prisskiltene også af en anden verden. Og værre end det – leveringstiden er lang. Hvis man overhovedet kommer i betragtning som køber.
Et de-klassificeret notat som Berlingske er kommet i besiddelse af viser, at alene Søværnets behov for en flådefornyelse løber op i 100 milliarder kroner i årene frem til 2045.
Her kan man enten vælge at lappe på de fem eksisterende fregatter eller bygge et tilsvarende antal ny og mere moderne, hvoraf nogle vil kunne operere i Nordatlanten, mens andre kan operere i Østersøen. De russiske erfaringer i Sortehavet har dog vist, at store overfladeskibe er lette ofre for avancerede droner, der koster en brøkdel at fremstille.
At sende en fregat ind i Østersøen i en krigssituation vil nærme sig en selvmordaktion.
En måde at billiggøre flådefornyelsen på, er at udvikle og bygge i fællesskab – hvilket på fregatområdet vil være muligt med både Sverige, Norge og Tyskland.
I det hele taget fremstilles mange avancerede våbensystemer, til brug såvel til vands, i luften som på landjorden, i vores nabolande. En fremgangsmåde der i høj grad vil fremme forsyningssikkerheden.
Men uanset hvordan man vender og drejer det, så er militært udstyr dyrt, og selv 50 milliarder kroner rækker ikke langt.
Det forventes at der vil blive indkaldt til et pressemøde efter drøftelserne.
-mauh