Statoil slipper heldigt fra miljøskandale

Statoil slap 3.425 ton kemikalier ud på Njord-feltet i Nordsøen over syv år. Da sagen blev kendt anmeldte miljøorganisationen Bellona og Miljødirektoratet Statoil til politiet, der brugte to år på at udarbejde en sigtelse. Den blev aldrig forkyndt og nu er sagen forældet og henlagt.

Arkivbillede.

”Afbrydelse af forældelsesfristen har ikke fundet sted og sagen må derfor henlægges grundet forældelse. Den lange liggetid i sagen er kritisabel. Jeg beder derfor om en skriftlig redegørelse for den behandling sagen har fået, herunder hvilke vurderinger som blev foretaget”, skriver statsadvokaten, ved Asbjørn Eritsland.

Udslippene førte til svære kraterlignende strukturer på havbunden. Politiet mener, at de har sendt sigtelsen til Statoil, dog ikke rekommanderet.

Statoil hævder, at de aldrig har modtaget den. Derefter glemte politiet at følge op på sagen, så den nu er forældet og henlagt.

I årene 1999 til 2006 sivede over 3.400 ton kemikalier ud på Njord. På havbunden havde kemikalierne dannet store kratre. Det største havde en radius på 40 meter og en dybde på 2,5 meter. Blandt stofferne var både sorte og røde kemikalier. Det betyder, at de er svært forurenende og vanskeligt nedbrydelige.

Udslippene blev opdaget, da Statens forureningstilsyn (Miljødirektoratet i dag) i perioden mellem 1997 og 2009, blev informeret om problemer med lækage fra flere injektionsbrønde på sokkelen. Enkelte af brøndene havde haft lækager i flere år, uden at det var blevet opdaget. I den forbindelse blev Statoil anmodet om yderligere information fra injektionsbrønde på en række felter, der iblandt Njord.

Ifølge Statoil stammer det mest udslip sandsynligt fra injektionsbrønden A-14 HX i Njord- feltet, hvor der blev injiceret olieholdigt vand med kemikalierester. Miljødirektoratet mener at samtlige kemikalier som blev injiceret i brønden fra 1999-2006 er endt på havbunden. Men det tog mere end to fra Statoil fandt ud af dette, før det blev meldt til myndighederne.

Miljødirektoratet så meget alvorligt på sagen, både på grund af størrelsen på udslippet, men også fordi det tog så lang tid før Statoil rapporterede om sagen. I 2014 anmeldte Miljødirektoratet Statoil til politiet. Bellona havde da allerede indgivet anmeldelse.

Ifølge et påtegningsdokument fra Rogalands statsadvokatembede til Møre og Romsdal politidistrikt skete anmeldelserne i 2013 og 2014 et godt stykke tid før fristen for forældelse udløb. Alligevel ender sagen med at blive forældet.

Årsagen er ifølge Statsadvokaten at Statoil ikke er blevet gjort bekendt med sigtelsen, som blev udarbejdet næsten to år efter den første anmeldelse. Ifølge politiadvokat Elisabeth Fiksdal i Møre og Romsdal politidistrikt, har man faktisk sendt anmeldelsen til Statoil med almindelig post.

”Men vi har ikke fået bekræftelse fra dem om, at de har gjort sig bekendt med sigtelsen. Det er klart at dette skal følges op. Meningen var egentlig at dette skulle sendes rekommanderet, så vi faktisk kunne få bekræftet at Statoil var bekendt med sigtelsen”, siger politiadvokaten til Teknisk Ukeblad.

Ifølge Fiksdal glemte politiet at følge op på sagen med Statoil, da de ikke fik noget svar.

Kilde: Teknisk Ukeblad

Relateret indhold

26.04.2024Maritimedanmark.dk

Rapport: Stor beskæftigelseseffekt ved bygning skibe i Danmark

26.04.2024Maritimedanmark.dk

Maersk-aktionærer godkender Svitzers børsnotering

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Semco Maritime øger omsætning og overskud

09.04.2024Maritimedanmark.dk

Nyt samarbejde skal beskytte Nordsøens infrastruktur mod sabotage

09.04.2024Maritimedanmark.dk

Ørsted indgår langtidskontrakt med Cadeler om nyt installations-fartøj

04.04.2024Maritimedanmark.dk

Den første gas er i landet fra den nye Tyra II platform

26.03.2024Maritimedanmark.dk

Danmarks største havvindpark er kommet et skridt tættere på

22.03.2024Maritimedanmark.dk

Tyra-feltet har genoptaget gasproduktionen

Jobmarked

Se alle

DanPilot

Lods og lodsaspiranter søges til DanPilot

Har du minimum to års effektiv sejltid som overstyrmand eller kaptajn, og har du ambition om at specialisere dig som Lods? Så er det måske dig vi står og mangler.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

30.12.2024

Aalborg Kommune

Aalborg Kommune søger skibsfører til Færger

Aalborg Kommune søger en skibsfører til varetagelse af sejlads ved overfarterne Hals-Egense og Aalborg-Egholm. Færgedrift er en del af infrastrukturen i Aalborg Kommune og formålet med den er at sørge for forbindelse for biler, passagerer og gods på de to overfarter. I det daglige løses opgaverne på færgerne af personalet i samarbejde med overfartslederen.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2024

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle