Nyt samarbejde skal beskytte Nordsøens infrastruktur mod sabotage
Danmark og fem andre lande, der grænser op til Nordsøen, indgår et nyt samarbejde for at forhindre en ny Nordstream-katastrofe. Samarbejdet skal beskytte kritiske infrastruktur og øge sikkerheden i regionen.
Nordsøens er med elkabler, gasrør og telekommunikationsforbindelser blevet et knudepunkt for kritisk infrastruktur, der skal beskyttes bedre i fremtiden mener Danmark, Belgien, Holland, Tyskland, Norge og Storbritannien, der nu går sammen for at øge sikkerheden.
Fra dansk side blev aftalen underskrevet af klima-, energi-, og forsyningsminister, Lars Aagaard.
"Nordsøen har potentiale til at blive Europas grønne kraftværk. Til gavn for klimaet og for Europas energiforsyningssikkerhed i en tid, hvor Ruslands aggression har sat en tyk streg under, at forsyningspolitik også er sikkerhedspolitik," siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Partnerlandene har til hensigt i relevant omfang at gennemgå de nuværende beskyttelses- og sikkerhedsforanstaltninger, dele information og viden samt rapportere relevant information på et operationelt niveau. Samarbejdet er desuden baseret på relevante arbejdsspor inden for EU og NATO.
”Vi har et stærkt samarbejde på tværs af lande i EU, og ikke mindst Nordsøen, om udbygningen af vedvarende energi. For at følge de ambitioner til dørs er det helt afgørende, at vi samarbejder om at beskytte kritisk infrastruktur på tværs af landegrænser. Et styrket samarbejde om at dele vigtig information er et vigtigt skridt i den retning," siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.