danskerederier.gif

Fire MHV-skibe med i krævende miljøøvelse

Fire MHV-skibe med i krævende miljøøvelse
Foto: MHV

Torsdag 9. september 2021 kl: 16:00


Marinehjemmeværnet deltog sidst i august i miljøøvelsen BALEX DELTA 2021, der i år fandt sted ved Kotka i Finland. MHV deltog med 911 Bopa, 912 Holger Danske, 851 Sabotøren og 802 Carina. Leader på turen var Holger Danske

I øvelsen deltog yderligere 13 fartøjer fra 5 andre lande omkring Østersøen og den Finske Bugt. Øvelseskommandoen var Finnish Border Guard. Der var via MVH søgt om tilladelse til at sejle i svensk og finsk territorialfarvand til Kotka og hjem igen, hvilket var blevet imødekommet.

MHV-fartøjerne afgik fra deres basehavne d. 19. og 20. august med rendezvous i Rønne d. 21. Efter bunkring af brændstof og vand samt tømning af tanke afgik fartøjerne Kl. 20:00 med kurs mod Kotka. En tur på ca. 560 sømil.

Vejret de første dage tegnede godt og turen op langs Sverige og inden om Øland ved Kalmar var en ren fornøjelsestur med næsten igen vind og sø. Efter 1 ½ døgn ændredes det dog, da vinden tog til i styrke fra Nord med 12-14 m/s og bølger på 1 – 1 ½ meters højde. Der blev derfor gjort sø klart over alt.

Vi ankom d. 24. om natten til farvandet ud for Kotka, hvor vejret forsat var hårdt. Finnish Border Guard pålagde os lods om bord inden indsejlingen til Kotka. Kl. 03:00 modtog alle 4 MHV-fartøjer lods om bord ca. 20 sømil uden for Kotka og sejladsen kunne fortsætte til Kotka, hvor vi ankom kl. 05:30. En del af de øvrige fartøjer, der skulle deltage i øvelsen, var ankommet.

På øvelsesdagen d. 25. august var det dårlige vejr taget til. Vind kom nu fra syd med 14-16 m/s og bølger på 1 ½ - 2 meter. Flere af de større fartøjer havde meddelt, at de ikke kunne anvende deres flydespærringer eller andet udstyr til oliebekæmpelse og -optagning. Finnish Border Guard fastholdt dog at gennemføre øvelse med en mindre ændring, idet det ene af 2 øvelsesområder blev flyttet tættere på land. Det havde dog ikke den store betydning, da vinden og søen kom ude fra den Finske Bugt mod land.

Holger Danske og Sabotøren var i Strike Team Bravo. Bopa og Carina var i Strike Team Charlie. I hver af de 2 Strike Team var der yderligere 3 fartøjer. Der var i alt 4 Strike Teams. Fra kl. 06:00 var der afgang fra Kotka til øvelsesområdet, hvor øvelsen startede kl. 08:00. Kommet ud til øvelsesområdet blev det en hård dag for MHV-fartøjerne på grund af vejret. Vores største bidrag til øvelsen blev derfor at afpatruljere øvelsesområdet for olieudslip fra den simulerede tanker der flere dage i forvejen var kollideret med tanker med kemikalier. Olie tankeren var dagen før sunket og olieudslip bredte sig på havoverfladen. Det skulle lokaliseres, inddæmmes og opsamles.

Det lykkedes MHV-fartøjerne i flere omgange, at lokalisere olie på vandet og indrapportere dette til Finnish Border Guard, der dirigerede de større fartøjer til området for inddæmning og opsamling. Det lykkedes kun ét enkelt fartøj at sætte deres flydespærring, godt hjulpet af MHV 911 Bopa, der hjalp til med at trække i den modsatte ende. Øvelsen sluttede officielt kl. 16:00, men blev afblæst tidligere på grund af det dårlige vejr.

Om aftenen var der tiltrængt afslapning med mad og drikke samt socialt samvær på de 4 MHV-fartøjer.

D. 26. var der debriefing af øvelsen inden officiel afgang fra Kotka kl. 11:30. Øvelseskommandoen udtrykte tilfredshed med øvelsen på trods af de vejrmæssige forhold og de begrænsninger det havde haft på øvelsen. De ønskede alle en god hjemrejse med håb om gensyn i 2022, hvor Tyskland er vært for BALEX DELTA. Efter bunkring af brændstof og vand samt tømning af tanke, var der afgang fra Kotka i formationssejlads guidet af Finnis Border Guard.

Vejret havde ikke ændret sig. Der var stadig en vind fra syd med 14-16 m/s og bølger på 1 ½ - 2 meter. Ca. 20 sm. uden for Kotka sagde Finnish Border Guard farvel til os og overlod os til os selv. Mens de øvrige fartøjer sejlede ud mod internationalt farvand, fortsatte MHV-fartøjerne i finsk farvand. Efter 1/2 dags sejlads blev vi over radio af beordret ud af finsk farvand.

Vores leader Holger Danske forsøgte forgæves at overbevise finnerne om, vi havde tilladelse til sejlads i finsk farvand, men lige lidt hjalp det. Vi sejlede derfor ud i internationalt farvand i den Finske Bugt, hvor bølgerne desværre ikke var mindre. Med vinden og bølgerne ind fra bagbord blev det en lang tur over mod Sverige.

På vejen hjem fik først MHV 802 Carina motorproblemer, idet en aksel fra styrbords hovedmotor til generatoren til brandpumpen gik i stykker. Senere gik det ud over MHV 911 Bopa da de fik en utæt brændstoftilførsel til den ene hovedmotor. På begge fartøjer lykkedes det de dygtige motor-folk, at lokalisere problemerne og afhjælpe dem, så begge fartøjer kunne fortsætte hjemad med uformindsket fart.

Efter over 1.300-1.400 sømils sejlads, et begrænset udbytte af selve BALEX DELTA 2021 øvelsen, så er det indtrykket, at de 4 besætninger på MHV-fartøjerne alligevel kom hjem med en god portion erfaringer efter så lang en sejlads, både med hensyn til udholdenhed, udvikling af samarbejdskompetencer i forhold til de daglige opgaver og rutiner men ikke mindst i forhold til at løse uforudsete problemstillinger.

Kilde: MHVKlik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Ro-ro kæntret - kvindelig sømand druknet
- Krydstogtskibe tilbage i stor stil
- Ny privat ekspedition vil undersøge Estonia
- Flydende biogas på Frederikshavn Havn
- Samskip styrker sit netværk i Østersøen
- Grøn omstilling kræver konsolideringer
- Færger tilbage efter stormende torsdag
- LNG skiftes ud med olie på grund af prishop
- Maersk Tankers outsourcer teknisk management til Synergy Group
- Stormen rammer flere færgeruter i dag
- Årsagen til Golden Ray forlis fundet
- Dansk Søredningsselskab sætter trist rekord


Dagens mest læste

- Ro-ro kæntret - kvindelig sømand druknet
- Sinogas kontraherer verdens største VLGC
- Havvind – fra filantropi til ingeniørkunst III


Ugens mest læste

- Det kræver sin mand m/k at være lods
- Verdens største uddybningsskib på vej
- Maersk på vej til at sætte Danmarks-rekord
- Efter to timer på gal kurs: Bum
- DSHV vinder klagesag om husbåde
- Oplev livet fra en svunden tid på Nella Dan
- Kiteboard surfer sætter af fra skibskran
- Årsagen til Golden Ray forlis fundet
- Nu råder Evergreen over de to største
- Taliban-heroin for 17 mia. kr. beslaglagt
Klik venligst
Klik venligst