Russisk olie havner trods sanktioner i EU
Indien er pludselig blevet storeksportør af flybrændstof til Danmark samtidig med, at Indien importerer russisk råolie som aldrig før. Dermed havner raffinerede olieprodukter basereet på russisk råolie i EU-lande trods landenes vidtgående sanktioner, skriver Jyllands-Posten.
Tankskibe fyldt med russisk råolie går ofte gennem danske farvande med kurs mod raffinaderier i Indien. Efterfølgende går turen den anden vej med raffinerede produkter - f.eks. flybrændstof - der leveres til Danmark og andre EU-lande.
Danmark importereede således flybrændstof fra Indien fra marts 2022 til februar i år for mere end 2,1 mia. kr., hvilket svarer til 40 pct. af vores samlede import af flybrændstof, mod nul i de foregående tre år, skriver avisen.
Med trekantshandlen kommer Danmark dermed - indirekte - til at støtte Putins krigsøkonomi, trods de hårde sanktioner.
Men netop fordi den russiske råolie først importeres til Indien og siden eksporteres til EU-lande som Danmark, er der ikke tale om en overtrædelse af sanktionerne.
“Lige nu er det en lovlig måde at eksportere olieprodukter til lande, der har indført sanktioner imod Rusland, fordi produktets oprindelse bliver ændret,” konkluderer tænketanken Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea) ifølge Jyllands-Posten.
Indien er ikke alene om at raffinere den russiske råolie til produkter, der efterfølgende eksporteres til de vestlige lande.
Det gør også Kina, De Forenede Arabiske Emirater, Singapore og Tyrkiet - og deres import af russisk olie er steget med 140 pct. siden krigens start, viser tal fra Crea.
Et stop for - eller en begrænsning af - denne trekantshandel vil kræve, at de vestlige lande enten helt forbyder import af olieprodukter fra raffinaderier i tredjelande, der importerer russisk råolie, eller indfører krav om, at raffinaderierne dokumenterer, at den russiske råolie ikke er indkøbt i strid med det prisloft, som EU og G7-landene har indført for at begrænse de russiske olieindtægter, skriver avisen.
Den danske udenrigsminister ønsker, at omgåelsen af sanktionerne bliver modarbejdet:
“EU’s sanktioner skal have størst mulige konsekvens for Rusland. Det er derfor, vi har indført et prisloft på russisk olie. (…) Der er for mig ingen tvivl om, at det næste skridt i EU’s sanktioner skal være et endnu stærkere fokus på at modarbejde, at sanktionerne bliver omgået,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) til Jyllands-Posten.
-emte