Hankuk Chemi:Ikke en trussel mod skibsfart

Hankuk Chemi:Ikke en trussel mod skibsfart
Hankuk Chemi blev opbragt af iranske revolutionsgardister i starten af ugen.

Fredag 8. januar 2021 kl: 11:30


Irans opbringning af kemikalietankskibet Hankuk Chemi ses af en analytiker mere som Irans forsøg på at skabe sig noget at handle med i forhandlingerne med Sydkorea snarere end en ny trussel mod skibsfarten i området som sådan. Forhandlingerne er fortsat i gang.

Det iranske regime fastholder, at der ikke er nogen sammenhæng mellem opbringningen af Hankuk Chemi og diplomatiske drøftelser mellem Sydkorea og Iran, der var planlagt til få dage senere. Det var bare tilfældigt, siger den iranske regering. Det er der så ikke mange, der tror på.

Der er alt for mange lignende tilfælde fra tidligere, hvor Iran benytter tilbageholdelse af skibe for at have noget at forhandle med i diplomatiske forhandlinger.

iran hævder, at det 17.400 dwt. store skib havde forurenet, men har ikke kommet med nogen form for oplysninger om, hvor det skulle være sket eller hvordan.

I det konkrete tilfælde lægger iagttagere mere vægt på det faktum, at Sydkorea har indefrosset 7 mia. olie-dollars, som Iran meget gerne vil havde fingre i.

Og på den baggrund vurderer flere, at det er den diplomatiske isolation, som Iran har været udsat for, får regimet til at gribe til tilbageholdelse af skibe for at have noget at forhandle med.

“Som vi ser det, er det en del af den igangværende strid mellem Iran og Vesten og andre lande siden sommeren 2018 og således ikke en generel forøgelse af trusselsniveauet, selvom det sker omkring etårsdagen for USA drab på den iranske general Qasem Soleimani,” siger Hans Tino Hansen, der er stifter og direktør for sikkerheds-konsulentfirmaet, Risk Intelligence.

“Revolutionsgardisternes aktion er vel-timet omkring dette og sker lige før det planlagte besøg af den sydkoreanske viceudenrigsminister, ligesom angrebet på det japanske skib Kokuka Courageous i juni 2019, der skete mens den japanske premierminister Shinzo Abe var i Teheran,” tilføjer han.

Noget lignende så man, da Iran beslaglagde Stena Impero i juli 2019. Det skete blot to uger efter, at britiske marinesoldater havde opbragt det iranske tankskib, Grace 1 ud for Gibraltar for brud på olieembargoen. Skibet blev - ud af det blå - beskyldt for af Iran for at være skyld i at have sejlet ind i en iransk fiskebåd.
Det blev pure afvist af Stena Bulk´s CEO, Erik Hanell.

Kilde: TradeWinds


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark