Vestas overskud falder trods stigende salg

Den danske vindmøllegigant Vestas har god gang i omsætningen, der sidste år steg 22 procent til 14,8 milliarder euro. Men bruttofortjenesten falder, fra 1,8 milliarder euro i 2019 år, til 1,5 milliarder euro sidste år – et fald på 13 procent.

Arkivfoto.

”Vestas spillede i 2020 en hovedrolle i kampen mod klimakrisen, og vi indfriede vores reviderede finansielle forventninger på alle parametre, med en markedsledende omsætning, ordreindgang og profitabilitet selvom alle dele af vores værdikæde var påvirket af COVID-19. Under disse omstændigheder nåede vi mere end 17 GW overleveringer og udbyggede vores totale ordrebeholdning til en rekordhøj værdi på EUR 43 mia. via en stærk ordreindgang, vækst i service, og reintegrationen af havvindmølleforretningen. Resultaterne i service var igen meget stærke med en 10 procents stigning i omsætning sammenlignet med året før, og en rekordhøj EBIT-margin på 28 pct.”, siger Henrik Andersen, Koncernchef og CEO i Vestas.

”Koncernens profitabilitet påvirkedes negativt af garantihensættelser og øgede driftsomkostninger. Ud over opkøbet af MHI Vestas Offshore Wind tog Vestas flere store strategiske skridt for at øge sin tilstedeværelse på tværs af værdikæden, hvilket inkluderede etablering af en forretningsenhed dedikeret til udvikling af vindenergiprojekter, lancering af den største havvindmølle i markedet, og en udbygning af vores førende position inden for bæredygtighed gennem en 33 procents reduktion af egen CO2- udledning, samt en årlig global besparelse på 186 mio. tons CO2 fra de vindmøller vi har installeret gennem årene”, siger Henrik Andersen.

”Vestas vil i 2021 være fokuseret på den fulde integrering af havvindmølleforretningen og udfordringerne vedrørende eksekvering, så vi kan positionere os stærkt for fremtidig vækst og profitabilitet”.

For 2021 forventer Vestas en omsætning på mellem EUR 16 mia. og 17 mia., inkl. serviceomsætningen, der forventes at vokse med ca. 15 pct.

Vestas forventer at realisere en EBIT-margin før særlige poster på 6-8 pct. med en EBIT-margin for service på ca. 24 pct. De totale investeringer ekskl. opkøb og finansielle investeringer forventes at udgøre ca. EUR 1.000 mio. i 2021.

Vestas forventer garantihensættelser for 2021 beløbende sig til cirka 3 pct. af omsætningen, og særlige poster på cirka EUR 100 mio. relateret til integrationen af havvindmølleforretningen.

På baggrund af årets resultat indstiller bestyrelsen til generalforsamlingen, at der udbetales et udbytte på DKK 8,45 pr. aktie til aktionærerne, sammenlignet med DKK 7,93 i 2019, og svarende til 30,0 pct. af nettoresultatet for året.

Aktiemarkedet reagerede onsdag morgen på regnskabet ved at sende Vestas aktier ud i et fald på over 5 procent.

Kilde: Vestas

Relateret indhold

26.04.2024Maritimedanmark.dk

Rapport: Stor beskæftigelseseffekt ved bygning skibe i Danmark

26.04.2024Maritimedanmark.dk

Maersk-aktionærer godkender Svitzers børsnotering

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Semco Maritime øger omsætning og overskud

09.04.2024Maritimedanmark.dk

Nyt samarbejde skal beskytte Nordsøens infrastruktur mod sabotage

09.04.2024Maritimedanmark.dk

Ørsted indgår langtidskontrakt med Cadeler om nyt installations-fartøj

04.04.2024Maritimedanmark.dk

Den første gas er i landet fra den nye Tyra II platform

26.03.2024Maritimedanmark.dk

Danmarks største havvindpark er kommet et skridt tættere på

22.03.2024Maritimedanmark.dk

Tyra-feltet har genoptaget gasproduktionen

Jobmarked

Se alle

DanPilot

Lods og lodsaspiranter søges til DanPilot

Har du minimum to års effektiv sejltid som overstyrmand eller kaptajn, og har du ambition om at specialisere dig som Lods? Så er det måske dig vi står og mangler.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

30.12.2024

Aalborg Kommune

Aalborg Kommune søger skibsfører til Færger

Aalborg Kommune søger en skibsfører til varetagelse af sejlads ved overfarterne Hals-Egense og Aalborg-Egholm. Færgedrift er en del af infrastrukturen i Aalborg Kommune og formålet med den er at sørge for forbindelse for biler, passagerer og gods på de to overfarter. I det daglige løses opgaverne på færgerne af personalet i samarbejde med overfartslederen.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2024

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle