Omstridt gasledning tages i brug i oktober

Omstridt gasledning tages i brug i oktober
Arkivfoto.

Søndag 12. september 2021 kl: 10:00


Gazprom vil sende den første naturgas gennem den ene af de to rør i det omstridte Nord Stream 2 gasledning allerede 1. oktober, ifølge kilder med kendskab til selskabets planlængning. Nord Stream 2, der gennem Østersøen forbinder Rusland med Tyskland, har været voldsomt kritiseret fra mange sider.

Den angående tyske kansler, Angela Merkel, har støttet projektet i ti år, men har næsten lige så længe skulle forholde sig til en meget kraftigt modstand mod rørledningen - ikke mindst fra USA.

Kritikerne mener, at Nord Stream 2 gør Europa alt for afhængig af naturgas fra Putins Rusland.
Det har bl.a. betydet, at USA tidligere har sanktioneret virksomheder, der arbejdede på projektet.
Men nu er rørledningen næsten helt færdig og der spekuleres i, at forsyninger fra Rusland inden vinter kan lægge en dæmper på de i øjeblikket høje priser på naturgas på det europæiske markedet.

Gazprom har et mål om at kunne tage begge rørledninger i projektet i brug 1. december, siger kilder. Men Nord Stream 2 mangler fortsat at modtage de nødvendige tekniske certificeringer og få forsikringsforholdene på plads, ligesom de tyske myndigheder skal give den foreløbige godkendelse til idriftsættelsen, mens man overvejer Nord Stream 2´s ansøgning om at blive betragtet som en uafhængig systemoperatør af gasledningen.

Oprindelig skulle Nord Stream 2 have været klar i 2019, men den er blevet ramt af flere forsinkelser, ikke mindst på grund af USA´s tidligere præsident Trump, der truede de involverede virksomheder med sanktioner. Den nuværende præsident har siden fjernet de fleste sanktioner og samtidig indgået en aftale med Tyskland, hvor Rusland trues med gengældelse, hvis landet forsøger at bruge energi som et våben mod Ukraine.

Kilde: Bloomberg.


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark