Danfoss bekræfter salg til russiske krigskibe

Danfoss bekræfter salg til russiske krigskibe
Illustration fra værftet af våbenstransportskibene, der er under bygning. Ill: Vympel.

Torsdag 12. maj 2022 kl: 10:57


Den russiske varmevekslerfabrik Ridan, der er ejet af Danfoss, har solgt varmevekslere til byggeriet af to russiske våbentransportskibe i 2017 på værftet Vympel i Rusland. Det bekræfter Danfoss i et skriftligt svar til DR. Salget kritiseres af ekspert i virksomhedsetik og flere politikere vil have svar.

Oplysningerne som salget til de to våbentransportskibe har DR og mediet Danwatch fundet i på Ridans hjemmeside og i offentligt tilgængelige udbudsdokumenter - og salget bekræftes af Danfoss.

“Ridan har leveret til to skibe, som endnu ikke er færdiggjort, og det er uklart, hvornår de er færdige, da Vympel-værftet nu er underlagt sanktioner,” skriver Danfoss til DR.

Salget skete tilbage i 2017 og dermed efter Ruslands annektering af Krim i 2014, der udløste voldsom international kritik, sanktioner og blev fordømt af FN´s generalforsamling.

Og professor i virksomhedsetik, Jacob Redentorff Dall mener, at salget er i strid med Danfoss´ egne etiske retningslinjer, som støtter op om FN´s principper for menneskerettigheder og erhvervsliv.

“Problemet er, at deres produkter bliver brugt til at styrke flåden og i sidste ende kan blive brugt til krig,” siger han til DR.

Danfoss tager oplysningerne om datterselskabets salg til den russiske flåde seriøst.

“Vores undersøgelse viser, at der ikke er sket brud på internationale sanktioner, men vores egne interne retningslinjer går videre end sanktionerne, der blev vedtaget efter Ruslands ulovlige annektering af Krim og Sevastopol i 2014, og vi vil nu undersøge til bunds, om vores interne kontroller over for vores datterselskaber er tilstrækkelige,” skriver Danfoss til DR.

Sagen har fået flere politikere til at reagere, bl.a. Venstres erhvervsordfører, Michael Aastrup Jensen, der vil tage den op i Udenrigspolitisk Nævn, mens Enhedslistens erhvervsordfører Rune Lund ser klare brud på FN-regler:

“Hvis Danfoss har vidst, at de har solgt noget til den russiske flåde, er det et klart brud på de regler, der er i FN omkring virksomheders ansvar for menneskerettigheder,” siger han til DR.

Danfoss er efter Ruslands angreb på Ukraine gået i gang med at trække sig ud af Rusland. Det betyder bl.a., at varmevekslerfabrikken vil blive solgt.

Kilde: DR.


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark