Aalborg og Kalundborg vil være førende inden for CO2-håndtering
Fidelis New Energy har netop indgået en aftale med Kalundborg Havn og Port of Aalborg om etableringen af Danmarks første anlæg til håndtering af indfanget CO2. Anlæggene placeres på Østhavnen i Aalborg, og på havnen i Kalundborg.
Østhavnen.. Foto: Port of Aalborg
Fidelis New Energy har netop indgået en aftale med Kalundborg Havn og Port of Aalborg om etableringen af Danmarks første anlæg til håndtering af indfanget CO2. Anlæggene placeres på Østhavnen i Aalborg, og på havnen i Kalundborg.
”Lagring og udnyttelse af CO2 er et centralt element i de fleste nationale og internationale klimaambitioner i disse år, men infrastrukturen skal være på plads, før vi for alvor kan sætte skub på udviklingen. I den forbindelse bliver faciliteterne i Kalundborg og Aalborg vigtige for etablering af kommende CO2-projekter i hele Europa og ikke mindst i Danmark, og vi forventer således investeringer for op imod 15 milliarder kroner, når Fidelis New Energy’s faciliteter er fuldt udbygget”, siger Ulrik Dan Weuder, Managing Director hos Fidelis Europe.
Anlægget i Aalborg placeres på Østhavnen, hvor det fra 2026 forventes at modtage op mod fire millioner tons drivhusgasser årligt med mulighed for en fordobling af kapaciteten i fremtiden. Det svarer til næsten 10 procent af Danmarks årlige CO2-udledning og halvdelen af Danmarks fangstbare CO2.
I forbindelse med etableringen af de nye faciliteter, der bl.a. består af 12 store cylindere til opbevaring og en pumpestation, investerer Port of Aalborg i klargøringen af en ny udstykning på hele 270.000 kvadratmeter samt i etableringen af ny kaj.
Fidelis og Port of Aalborg forventer, at op imod 200 skibe om året vil anløbe Aalborg med importeret CO2 fra udledningskilder i ind- og udland.
Når anlægget står færdig på Østhavnen i 2026 kan den importerede CO2 efter planen også bruges i omdannelse til grønne brændstoffer via P2X-teknologi.
I Kalundborg er det ambitionen at have modtageanlægget klar fra andet halvår af 2027. Anlægget vil kunne modtage omkring 4 millioner tons CO2 om året, med mulighed for at udvide kapaciteten til omkring 6 mio. tons CO2 om året.
CO2 forventes primært at ankomme til modtagefaciliteten i Kalundborg med skib. Havnen kan tilbyde en vanddybde på op til 15 meter, hvilket er nok til selv meget store skibe.
Hvad er CCUS?
CCUS (Carbon Capture, Utilization and Storage) er en samlet betegnelse, der beskriver forskellige metoder til at fange CO2, enten direkte fra den udledende kilde eller fra atmosfæren. Hvis kulstoffet ikke anvendes på stedet, kan den fangede CO2 enten opbevares permanent i geologiske reservoirer eller bruges til andre formål, såsom føde- og drikkevareproduktion, kemikalier, byggematerialer og syntetiske brændstoffer til fly, skibe og lastbiler, hvor fossilt kulstof kan erstattes.
CCUS er på nuværende tidspunkt den eneste teknologi, der kan levere omfattende emissionsreduktioner, særligt inden for industrier, der er svære at reducere, fx cement- og stålindustrien. Kilde: Teknologisk Institut
Import af CO2 fra både udenlandske og danske aktører spås et stort potentiale, som kun bliver større i takt med, at der over de kommende år vil blive stillet stadig større krav til virksomhedernes grønne bundlinje, herunder hvordan de skiller sig af med deres CO2.