Aarhus Havn frygter for tidsplanen for udvidelsen
Aarhus Havn har efter omfattende undersøgelser nu ansøgt Miljøstyrelsen om tilladelse til klapning på en ny såkaldt klapplads i forbindelse med den kommende havneudvidelse. Men trækker godkendelsen ud, kan det forsinke havneudvidelsen, skriver Aarhus Havn i en pressemeddelelse.
Partierne bag den politiske aftale om udvidelse af havnen i Aarhus stillede krav om, at der ikke må placeres opgravet havbund på den tidligere ansøgte klapplads Fløjstrup Skov. Derfor har Aarhus Havn sammen med eksterne rådgivere foretaget omfattende undersøgelser af en ny placering kaldet Yderflak 2.
"Der er nu blevet gennemført omfattende undersøgelser, analyser og vurderinger af området, som alt sammen er en del af den ansøgning, vi nu har sendt afsted til Miljøstyrelsen. Samlet set er det den faglige vurdering, at området er velegnet til klapning, og at der ikke vil være betydelige gener for miljøet eller andre forhold i forbindelse med klapning af havbundsmaterialet", fortæller Kim Meilstrup, der er chef for infrastruktur hos Aarhus Havn.
Oprindelig skulle der klappes 4,9 mio. kubikmeter sediment, men Aarhus Havn har nu sammen med eksterne rådgivere reduceret mængden betragteligt, så der nu søges om lov til at klappe maksimalt 400.000 kubikmeter.
I alt skal der opgraves 1,8 mio. kubikmeter sediment og de resterende 1,4 mio. kubikmeter arbejder havnen på at kunne bruge som opfyld i det kommende havneområde.
Men havnen skal have Miljøstyrelsens tilladelse til at klappe maksimalt 400.000 kubikmeter og der er en bekymring for, at behandlingstiden kan trække ud, fortæller Kim Meilstrup:
"Vi har en god dialog med Miljøstyrelsen omkring sagsbehandlingen, og vi har fuld forståelse for, at ansøgningerne skal behandles grundigt. Men det er klart, at vi er en smule bekymret for, at behandlingstiden kan trække ud. For det betyder jo, at havneudvidelsen bremses og ikke kan komme i gang før. Og så er der en usikkerhed omkring forsinkelser, for hvis det sker, så vil det få konsekvenser for vores tidsplan og dermed hele projektet".
Planerne om en udvidelse af Aarhus Havn er blevet forsinket flere gange, ikke mindst på grund af indsigelse fra borgerne i Aarhus. Men i juni i år blev en reduceret udvidelsesplan endelig vedtaget. Den betyder, at havneudvidelsen bliver på 84 hektar i stedet for de 140 hektar, som den oprindelige ansøgning lød på.
-emte