Bo Cerup-Simonsen får Weilbach Prisen
Bo Cerup-Simonsen, Vice President og Head of Engineering and Projects i A.P. Møller-Mærsk, modtog onsdag Weilbach Prisen. Prisen er udtryk for den højeste anerkendelse, der kan opnås for produktion og formidling af ny viden inden for den maritime sektor.
På Den Blå Konference - Maritime forskning og innovation - i Frederikshavn, blev Bo Cerup-Simonsen onsdag hædret med Weilbach Prisen. Bo Cerup-Simonsen vandt prisen på baggrund af et projekt udført under Blue MBA uddannelsen ved CBS 2008.
Projektet, der blev præsenteret på konferencen, indeholder først en udførlig diskussion af, hvordan en række drivere påvirker udviklingen af skibsfart hen imod højere miljøvenlighed og energi-effektivitet, specielt beskrives: Regulatoriske krav, krav fra forbruger til grønne produkter og værdi/leveranse-kæder samt brændstof-prisen.
Herunder beskrives skibsfartens væsentligste barrierer mod en sådan udvikling.
Dernæst er der i projektet udviklet analytisk model for, hvordan farten påvirker energi-forbrug, emissioner og øvrige drifts omkostninger. Modellen anskueliggør med enkle analytiske udtryk, hvordan udvikling af brændstof-priser, CO2-skatter, driftsomkostninger samt kapitalomkostninger påvirker den optimale fart af en flåde. Det anskueliggøres meget tydeligt med analytiske udtryk og eksempler, hvordan fartregulering er et kraftfuldt middel til reduktion af CO2-emissioner, og hvordan omkostningsniveauet for reder påvirkes negativt eller positivt ved sådan fartregulering. Styrken ved modellen i forhold til tidligere publicerede modeller, er at den baserer sig på variationer i omkostningsniveauer ud fra nuværende skibe. Dermed bliver de analytiske udtryk og eksemplerne med fartreduktion meget enkle at gennemskue, såvel når omkostningerne ses ud fra en reders synspunkt, som når de ses ud fra et samfunds perspektiv med internalisering af miljøomkostningerne.
Endelig udvikles og præsenteres en konceptuel model og et rammeværk til vurdering af, hvordan ny, miljøvenlig teknologi kan forbedre konkurrenceevnen for en skibsreder. Modellen bygges op under principper tilsvarende de, der er anvendt for vurdering af omkostningen ved CO2-reduktion for landbaserede industrier; d.v.s. modellen bygger på en marginal-omkostningskurve for energi-effektiviserende tiltag koblet med en nutidsværdi(NPV)-vurdering. Modellen viser, at det ud fra en ren økonomisk betragtning ofte betaler sig, at anvende skibe med højere kapitalomkostning og bedre brændstof-økonomi end standardtonnage. Med denne model gives et rationelt rammeværk til en reders vurdering af, hvilket niveau af miljøvenlighed, der er strategisk rigtigt for en given virksomhed.
Prisen er stiftet af Iver C. Weilbach & Co. A/S og har som formål at medvirke til at fremme dansk maritim forskning og produktion af ny viden.
Kilde: EMUC