Brancheforening beskyldes for urent trav
I maj betalte Naval Team Denmark en del af udgifterne til en rejse, som to højtplacerede officerer, med ansvar for anskaffelse af materiel til Søværnet, deltog i, til en maritime messe i Singapore. Det skete samtidig med, at to af brancheforeningens fremtrædende medlemmer forhandlede en milliardkontrakt med Forsvaret.
Naval Team Danmark gav et tilskud på 51.000 til rejsen, der bragte de to officerer, Jakob D. Rousøe, der er chef for Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelses maritime afdeling, og Torben Mikkelsen, der er chef for Forsvarets Skibsprogram og tidligere chef for Søværnet, samt en ikke navngivet sekretariatsleder, til Singapore.
I juli indgik Forsvaret en indkøbsaftale for fem milliarder kroner med Terma og OMT, der begge er medlem af Naval Team Denmark.
En ekspert i tildeling af offentlige midler, Cecilie Fanøe Petersen, der er forsker på CBS, siger til Politiken, der bringer historien, at hun ser ”klare habilitetsproblemer i sagen”.
”Når man modtager og får betalt en rejse, der helt tydeligvis også bærer præg af at indeholde luksuriøse elementer, er det i strid med habilitetsreglerne”, siger Cecilie Fanøe Petersen til avisen.
Nils Wang, der er direktør i Naval Team Danmark, afviser kritikken. Han henviser bl.a. til, at Naval Team Danmark siden oprettelsen i 1994 har haft et tæt professionelt samarbejde med Søværnet i forbindelse med markedsføringsføring rettet mod potentielle udenlandske kunder i form af andre landes flåder.
”Jeg kan ikke genkende det billede, der tegnes i Politiken af hverken mig selv, NTD eller de medlemsvirksomheder, der nævnes i artiklen, end sige de motiver, der mere end antydes”, siger Nils Wang.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen siger til Politiken, at han har bedt om en redegørelse i sagen fra FMI og Forsvarskommandoen.
-mauh