Brancheforening beskyldes for urent trav
I maj betalte Naval Team Denmark en del af udgifterne til en rejse, som to højtplacerede officerer, med ansvar for anskaffelse af materiel til Søværnet, deltog i, til en maritime messe i Singapore. Det skete samtidig med, at to af brancheforeningens fremtrædende medlemmer forhandlede en milliardkontrakt med Forsvaret.
Patruljeskib til Søværnet. Foto: OMT
Naval Team Danmark gav et tilskud på 51.000 til rejsen, der bragte de to officerer, Jakob D. Rousøe, der er chef for Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelses maritime afdeling, og Torben Mikkelsen, der er chef for Forsvarets Skibsprogram og tidligere chef for Søværnet, samt en ikke navngivet sekretariatsleder, til Singapore.
I juli indgik Forsvaret en indkøbsaftale for fem milliarder kroner med Terma og OMT, der begge er medlem af Naval Team Denmark.
En ekspert i tildeling af offentlige midler, Cecilie Fanøe Petersen, der er forsker på CBS, siger til Politiken, der bringer historien, at hun ser ”klare habilitetsproblemer i sagen”.
”Når man modtager og får betalt en rejse, der helt tydeligvis også bærer præg af at indeholde luksuriøse elementer, er det i strid med habilitetsreglerne”, siger Cecilie Fanøe Petersen til avisen.
Nils Wang, der er direktør i Naval Team Danmark, afviser kritikken. Han henviser bl.a. til, at Naval Team Danmark siden oprettelsen i 1994 har haft et tæt professionelt samarbejde med Søværnet i forbindelse med markedsføringsføring rettet mod potentielle udenlandske kunder i form af andre landes flåder.
”Jeg kan ikke genkende det billede, der tegnes i Politiken af hverken mig selv, NTD eller de medlemsvirksomheder, der nævnes i artiklen, end sige de motiver, der mere end antydes”, siger Nils Wang.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen siger til Politiken, at han har bedt om en redegørelse i sagen fra FMI og Forsvarskommandoen.
-mauh