Danske Rederier og Danske Maritime bakker op om regeringens udspil til et forsvarsforlig med fokus på Rigsfællesskabet, nærområdet i øst og indsatser i verdens brændpunkter og ser frem mod forhandlingerne om fordelingen af midler.
”I den usikre situation, verden befinder sig i lige nu, er vi nødt til at prioritere vores sikkerhed højere, end vi har gjort tidligere. Derfor er det positivt, at regeringen med sit udspil til forsvarsforlig sætter baren højt og giver forsvaret et markant løft”, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør, Danske Rederier.
”Det vigtigste for os er, at Søværnet får nogle moderne slagkraftige værktøjer, som udover at passe på vores kyster også kan være med til at passe på os, når vi sejler i den store verden. Selvom udspillet er meget overordnet, så er det nævnt, at man vil prioritere personel til Forsvaret herunder Søværnet. Hvordan, det skal udmøntes, og hvordan indretningen af værnepligten justeres, er jeg spændt på at se,” siger Anne H. Steffensen.
Danske Maritime er også godt tilfreds med regeringens udspil.
”Jeg synes, der er rigtig gode takter i dagens udspil vedrørende vores forsvar til søs, hvor vi jo i den maritime industri står klar til at opgradere Søværnet. Som vi har gjort Folketinget opmærksom på, har vi brug for en langsigtet og konkret plan for, hvad og hvor meget man ønsker at investere i Søværnet. Det er yderst vigtigt at vide, hvor mange nye skibe og øvrige opgaver der skal leveres i den kommende årrække, så vi kan komme i gang med de relevante investeringer og kapacitetsudvidelser i industrien”, siger Jenny Braat, adm. direktør i Danske Maritime.
Som noget nyt vil man denne gang planlægge mere langsigtet med et tiårigt forlig, hvor man videre peger på, at de store investeringer skal komme hele samfundet til gavn ved at bidrage til bl.a. dansk industri, forskning og danske arbejdspladser.
”Dette har i høj grad betydning for den maritime industri. Forsvaret til søs er jo det eneste, vi selv kan levere, og det kommer hele landet til gode, når vi skruer op for kapaciteten. Både med arbejdspladser og opbygning af specialistviden, men også ift. mulig eksport af stærke danske design og teknologier. Det lange perspektiv er utrolig vigtigt, for når vi bygger militært, kræver det omfattende planlægning både ift. fysiske rammer og ift. medarbejdere med de rigtige kompetencer. Så jo længere tidshorisont, jo bedre, så vi på den mest effektive og velplanlagte facon kan styrke Søværnet med skibe af allerhøjeste teknologiske standarder til gavn for Danmarks sikkerhed, vores forsyningssikkerhed og væksten i samfundet”, siger Jenny Braat.
-mauh