Danmark skal gøres til maritimt kraftcenter
Regeringen har netop fremlagt sin 36-punkts Vækstplan for Det Blå Danmark, der i det store og hele følger de anbefalinger, som regeringen i fjor modtog fra Vækstteamet. De 36 initiativer falder inden for fire tematiske områder og skal samlet set styrke Danmark som søfartsnation.
Initiativerne spænder bredt inden for en lang række områder, herunder bl.a. digitalisering og ny teknologi, rammevilkår, uddannelse og forskning, internationalt samarbejde, markedsføring og eksportfremme.
Regeringen vil frem mod 2025 gøre Det Blå Danmark til et “kraftcenter” inden for fire tematiske områder: “digitalisering”, “attraktive rammevilkår”, “viden og knowhow” samt “globalt udsyn og tiltrækningskraft”.
”Regeringen har med vækstplanen for Det Blå Danmark sat en kurs, der skal gøre Danmark til et globalt maritimt kraftcenter i 2025. Det er nu op til alle gode kræfter i Det Blå Danmark at rulle ærmerne op og sætte handling bag vækstplanen, så vi sammen kan gøre vision til virkelighed,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen i forbindelse med offentliggørelsen af planen.
Erhvervsministeriet skriver, at digitalisering og ny teknologi samt iværksætteri indtager en central rolle i vækstplanen og indeholder bl.a. et initiativ om at gøre Danmark til “et førende laboratorium for tests af nye maritime teknologier, digitale systemer, produktions- og drifts- former samt energiproduktion”.
I forhold til at gøre rammevilkårerne bedre, vil regeringen som tidligere annonceret bl.a. udvide DIS-skatteordningen for søfolk til offshore-specialskibe, aflyse tinglysningsafgiften for registrering af handelsskibe og søge EUs tilladelse til at indføre en maritim montørordning, der skal styrke de maritime virksomheders konkurrenceevne.
Derudover vil regeringen bl.a. løbende tjekke om de maritime erhverv har konkurrencedygtige rammevilkår, f.eks. gennem nabotjek og arbejde for at fremme udvikling af et standardkoncept for færger til ø-sejlads og komme med forslag til en revision af havneloven, der skal sikre at konkurrencen mellem offentlige og private havne sker på “fair og lige vilkår”.
Vækstplanen har ligeledes fokus på fastholdelse og fremtidssikring af den danske maritime arbejdsstyrke, herunder at uddannelser og forskning matcher erhvervets behov nu og i fremtiden. Her vil regeringen bl.a. igangsætte en forsøgsordning for uddannelse af søfarende til den nationale færgedrift.
”Det er vigtigt, at flere unge ser mulighederne for en fremtid inden for det maritime erhverv. Uddannelser af høj kvalitet og dygtige unge er af- gørende for, at Det Blå Danmark står for en vigtig del af den vækst, der skal skabe Danmarks fremtid,” siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.
Endelig ønsker regeringen at udbygge Danmarks rolle som en betydningsfuld global maritim spiller. Det skal blandt andet ske gennem en “målrettet og ambitiøs markedsføringsindsats af Danmark som et globalt maritimt kraftcenter.”
Læs fakta ark om regeringens plan HER
Download hele planen HER
Redaktionen