Fortsat mange problemer med lodsning
Der arbejdes fortsat med at smidiggøre reglerne for lodsning i danske farvande. Der har været holdt adskillige møder og 15 konkrete forslag har været fremsat som eksempler på forhold, hvor der bør ske en forbedring.
Forslagene omfatter så forskellige forhold som varsel for bestilling af lods, brug af landbaseret lods, fritagelse for lods og tilpasning af lodskrav, så de reflekterer de faktiske besejlingsforhold.
Indtil nu er der ifølge Danmarks Skibsmæglerforening ikke sket de store fremskridt, da det generelt ikke er muligt at smidiggøre, enten fordi det vil være imod reglerne eller også fordi det vil være for vanskeligt.
Lodstilsynet arbejder stærkt på at sikre fuldstændig overholdelse af deres krav og anbefalinger og for nyligt skete der politianmeldelse af et skib, der ankom til havn uden lods. Politiet kom ombord med bødeforlæg på kr. 10.000 til kaptajnen og kr. 30.000 til rederiet. Heldigvis var skibets agent ombord og det blev klarlagt, at der ikke var lodspligt for det aktuelle anløb.
Politianmeldelsen skete af Lodstilsynet efter henvendelse fra havnen og er et eksempel på, at reglerne er så komplicerede, at ikke en gang havnen selv eller Lodstilsynet altid kan finde ud af det.
Der arbejdes fortsat på at gøre systemet smidigt og gennemsigtigt og Skibsmæglerforeningen opfordrer sine medlemmer til at komme med flere eksempler på områder, hvor der kan eller bør ske en smidiggørelse.
"Kun ved hele tiden at presse på, vil det være muligt at få et system, der i højere grad støtter brugen af lods og fremmer maritime transporter, i stedet for det nuværende system, der af mange ses som unødvendigt administrativt tungt, alt for dyrt, uden særligt hensyn til specielle lokale forhold og til tider som et eksempel på udnyttelse af et monopol", skriver Skibsmæglerforeningen i sit seneste nyhedsbrev..
Kilde: Danmarks Skibsmæglerforening