Greenpeace ændrer taktik mod Statoil
Greenpeace fortsætter protesten mod Statoils planlagte olieboring i Barentshavet, men ændrer taktik, efter at norsk politi tidligt torsdag fjernede syv aktivister fra boreplatformen. Nu har skibet Esperanza lagt sig på præcist det sted, hvor Statoil ønsker at bore.
”Vi var usikre på, om vi skulle fortsætte aktionen efter to kolde døgn på olieboreplatformen, men den støtte, vi har fået fra mennesker over hele kloden, har givet os fornyet mod. Esperanza er et lille skib, men vi er fast besluttede på at blive her på oliefeltet og forhindre Statoil i deres risikable foretagende, der sætter det arktiske miljø og det fredede naturreservat omkring Bjørneøen i fare,” siger danske Sune Scheller, projektleder i Greenpeace, fra broen på Esperanza.
Blokaden fra Esperanza kommer efter, at norsk politi tidligt torsdag morgen forsøgte at standse Greenpeaces protest, da de fjernede syv aktivister fra platformen. Aktivisterne havde på det tidspunkt været ombord på Transocean Spitsbergen i 48 timer. Alle aktivister er nu løsladt uden at være blevet sigtet.
Syv Greenpeace-aktivister, der tirsdag, sammen med otte andre, gik ombord på Statoils boreplatform Transocean Spitsbergen, blev fjernet af norsk politi torsdag mellem klokken 3.30 og 5.30. Aktivisterne blev bragt til en politistation i Tromsø, men de er nu alle løsladt uden at være blevet sigtet.
”Det har været vildt hårdt. To døgn på et dæk, 74 grader nord er ingen spøg. Men jeg er glad for, at aktionen lykkedes. Verdens nordligste olieboring blev forsinket betydeligt og samtidig gjorde vi verden opmærksom på vanviddet”, siger en dansk deltager i aktionen efter sin løsladelse.
Statoil har tilladelse til at påbegynde de første boreoperationer, men må ikke bore ned i de potentielt olieholdige lag før det norske klima- og energiministerium har taget en endelig beslutning i forhold til Greenpeace-klagen.
Statoils egne eksperter siger, at et olieudslip vil kunne nå Bjørneøen på under en uge. Flere end 80.000 mennesker har krævet, at Norges miljøminister Tine Sundtoft genovervejer, om Statoil bør have tilladelse til at begynde den nordligste olieboring nogensinde.
Kilde: GreenPeace