Greenpeace anker historisk stor bøde
Greenpeace har valgt at anke den historisk store bøde på 360.000,- kr, som Retten i Svendborg den 3. september idømte klima- og miljøorganisationen. Greenpeace kalder sagen “uhyre principiel! og forudser, at den kan få stor indflydelse på muligheden for at lave aktioner i fremtiden.
Greenpeace Danmark blev dømt for i tre tilfælde at have forstyrret tre tankskibe i Langelandsbælt og Storebælt i marts 2022, der sejlede med russisk olie og for at have forhindret en ship-to-ship operation ud for Frederiskhavn.
Aktionerne blev foretaget på “klassisk” Greenpeace maner, hvor bemandede kajakker, personer eller små sejlskibe lagde sig foran tankskibene, så de måtte ændre kurs.
Greenpeace mener, at bøden er ude af proportioner og at retten i utilstrækkelig grad har inddraget Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 10 og 11, der beskytter retten til ytrings- og demonstrationsfrihed samtidig med, at retten har undladt at tage hensyn til baggrunden for protesterne, nemlig finansieringen af Ruslands ulovlige angrebskrig i Ukraine.
Derfor har klima- og miljøorganisationen valgt at anke strafudmålingen.
“Det er skudt helt forbi målet, når retten straffer den handling med så abnormt stor en bøde,” siger Sune Scheller, der er kampagnechef i Greenpeace Danmark og fortsætter:
“Vi står ved vores handlinger, og vi benægter ikke, at aktivisterne lagde sig i vejen, så olietankerne kortvarigt måtte ændre kurs på åbent vand. At byretten finder, at vi i den forbindelse har overtrådt vores vigepligt og svømmet et sted, man ikke må svømme, tager vi derfor på os. Ankesagen handler derfor ikke om, hvorvidt søfartsreglerne blev overtrådt eller ej, men derimod om, hvad der er en rimelig straf for fredelig civil ulydighed, når den er rettet mod dansk og anden europæisk import af olie, der finansierer en ulovlig krig mod civilbefolkningen i Ukraine.”
Anklageren i sagen havde krævet Greenpeace Danmark idømt en bøde på “ikke under 480.000 kr.” mens Greenpeace påstod frifindelse.
Retten afviste, at aktionerne var omfattet af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions regler om retten til at ytre sig gennem demonstrationer og lagde ved udmålingen af bøden vægt på, at der var tale om flere forhold, og at Greenpeace tidligere er straffet. På den anden side lagde retten ifølge domsresuméet vægt på, at bøden ikke skulle have en sådan størrelse, at det ikke længere var muligt at drive Greenpeace Danmark og fastsatte den til 360.000 kr.
-emte