Ikonisk havvindmøllepark får nyt liv
Siden 2001 har de 20 havvindmøller, der står i en blød bue på Middelgrunden ud for København, været et grønt vartegn for hovedstaden. Møllerne er nogle af de første der blev sat op i danske farvande og nærmer sig deres udløbsdato. Men nu får de nyt liv.
“Vindmøllerne på Middelgrunden har i næsten 20 år været en påmindelse om, hvad vi gør for at mindske vores påvirkning af miljø og klima. Derfor er jeg glad for, at Hovedstadsområdets Forsyningsselskab - HOFOR - arbejder på at sikre, at møllerne i mange flere år kan fortsætte med at levere CO2-neutral strøm til hovedstaden”, siger Københavns overborgmester, Lars Weiss.
I første omgang er det én af vindmøllerne, der bliver udpeget som pilotprojekt. Men hvis det går godt, er det meningen, at den samme model skal anvendes på i hvert fald de 10 af vindmøllerne.
Pilotprojektet er så relevant og nyskabende, at Energistyrelsen har valgt at bidrage økonomisk med midler til restaureringen fra EUDP – det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram.
“Danmark satser i stigende grad på havvindmølleparker. Men vi ved, at de har en begrænset levetid på cirka 25-30 år. Hvis vi kan udvikle en god model for, hvordan havvindmøller kan få forlænget, måske endda fordoblet, deres levetid, vil det virkelig været et godt bidrag til den grønne omstilling”, siger Jan Kauffmann, direktør for økonomi og forretning i HOFOR.
Det er ingeniørvirksomheden R&D, der sammen med HOFOR udvikler og afprøve modellen for restaurering af Middelgrundens havvindmøller.
“Planen er at genbruge så meget som muligt. For eksempel er der formentlig stadig mange gode år i møllernes fundamenter og tårne. Det er primært nacellen i toppen, hvor teknikken sidder, og hvorpå vingerne er monteret, der bliver slidt efter et par årtiers funktion i al slags vejr”, forklarer Peter Søgaard Winther, der er områdechef for levetidsforlængelse hos ingeniørfirmaet R&D.
“Vi går nu i gang med at undersøge, hvor slidte møllerne er, og i hvilket omfang vi kan genbruge de eksisterende dele, eventuelt med udbedring af skader. Derefter er planen at finde en velegnet nacelle som erstatning for den gamle. Også her er tanken at genbruge – i stedet for at sætte noget helt nyt op. Der findes et marked for let brugte naceller i for eksempel Tyskland, og vi vil prøve at finde en brugbar nacelle, som vi kan restaurere og reparere, så den bliver så god som ny”
De 20 havvindmøller producerer årligt omkring 90 millioner kWh, hvilket svarer til elforbruget i 30.000 københavnske husstande.
Møllernes fundamenter består af cirka 1800 tons jern og beton per mølle, mens hver mølle i sig selv består af cirka 250 tons materialer. Derfor kan man spare meget produktion og mange materialer ved at genbruge og restaurere.
Kilde: HOFOR