Mæglere: Ikke brug for ny uddannelse
Danmarks Skibsmæglerforening står uforstående overfor Danmarks Rederiforenings udmelding om, at der skulle være et stærkt ønske fra shippingvirksomhederne og fra store dele af Det Blå Danmark, om en anden form for elevuddannelse.
Danmarks Rederiforening har besluttet at etablere en ny shippinguddannelse. Det sker med henvisning til, at det længe har været et stærkt ønske i Det Blå Danmark, at udbyde en fælles shipping-uddannelse, der sikrer et solidt fundament af shippingfaglige fag.
Det giver nu Danmarks Skibsmæglerforening anledning til, i en skrivelse til foreningens medlemmer, at fremhæve følgende :
• Igennem mere end 10 år har Danmarks Rederiforening og Danmarks Skibsmæglerforening samarbejdet med Rybners, (der tidligere hed Esbjerg Handelsskole) om en fælles uddannelse
• Uddannelsen har ligget på et højt niveau og eleverne har følt sig både udfordret samt presset
• Danmarks Skibsmæglerforening er ikke bekendt med, at der skulle være et stærkt ønske fra vore medlemmer og fra store dele af Det Blå Danmark om en anden form for elevuddannelse
• Da skolen og vor forening var interesseret i at udbyde en parallel elevuddannelse på engelsk, var Danmarks Rederiforening ikke interesseret i at støtte op om dette forslag.
• Da skolen med vor forenings støtte vurderede mulighederne for at udvide undervisnings-tilbuddet med en Diplomuddannelse i Shipping, var Danmarks Rederiforening heller ikke interesseret i at være med.
• Danmarks Skibsmæglerforening har over for Danmarks Rederiforening beklaget, at den tidligere fælles undervisning ikke kan fortsætte og påpeget vigtigheden i at holde sammen om den nuværende uddannelse med henvisning til den stærke sammenhængskraft, men forgæves.
Skibsmægleforeningen skriver til sine medlemmer, at det nu må betragtes som givet, at der fremover vil være to former for elevuddannelse, som fremtidige shippingelever og uddannelsesvirksomheder kan vælge imellem.
På den ene side er den meritgivende og godkendte brede shippinguddannelse i samarbejde med handelsskolen i Esbjerg - Rybners, der er baseret på 5/7 uger i Esbjerg og hvor der er undervisning i bl.a. liniefart, befragtning, skibsteknik, søret, farlig last og mange andre aspekter af shipping. Parallelt med shippinguddannelsen kan der desuden modtages undervisning i de to merkonomfag ”Logistik (SCM)” og ”Transport og transportjura”.
Uddannelsen i Esbjerg er godkendt af Undervisningsministeriet og indeholder godkendte eksamener.
Uddannelsen i Esbjerg er desuden godkendt af The Institute of Chartered Shipbrokers i England og afsluttet uddannelse giver merit for flere fag på den engelske uddannelse til Chartered Shipbroker.
Her overfor står Danmarks Rederiforenings nye initiativ, hvor undervisningen iflg. deres egne oplysninger sammensættes, så den sikrer et solidt fundament af shippingfag, men som ikke giver merit til noget, ikke er godkendt og som derfor også vil være for virksomhedernes egen regning, skriver skibsmæglerne.
Igennem årene har den fælles uddannelse dygtiggjort omkring 1.000 unge mennesker, som efter 2 års grunduddannelse er blevet velkvalificerede ”shippinghåndværkere” med brede kompetencer og hvor alle herefter har været klar til at give deres bidrag til arbejdet i Det Blå Danmark-
”Da det må forventes, at visse rederier fremover ikke længere vil slutte op om vores uddannelse er det så meget desto vigtigere, at vi inden for vor medlemskreds er indstillet på at yde vor indsats og fortsat ansætte et passende antal elever”, skriver Allan Houtved, direktør i Danmarks Skibsmæglerforening, til medlemmerne.
”Danmarks Skibsmæglerforening går fuldt og helt ind for samt støtter helhjertet op om vor nuværende uddannelse og samarbejdet med skolen i Esbjerg og er indstillet på at yde vort bidrag til at uddannelsen fortsat vil være den bedste grunduddannelse inden for shipping”, hedder det videre.
Kilde: Danmarks Skibsmæglerforening