Maritim fond uddeler 20 millioner kroner

Den Danske Maritime Fond har ved årets anden uddelingsrunde i bevilget over 20 mio. kr. til 13 projekter i Det Blå Danmark.

Foto: DDMF

På iværksættersiden har tre startups modtaget seed funding til videreudvikling af maritime teknologier indenfor grøn omstilling, safety og energiudvinding:

EVstinguish ApS er bevilget seed funding til at udvikle en brandslukningsenhed til håndtering af brande i elbiler på færger. Efter indledende slukningsarbejde vil bilen blive løftet og efterfølgende indkapslet i en vandfyldt, brandsikker barriere. Metoden sikrer, at branden er kontrolleret, mens besætning og passagerer er sikret mod eksponering for giftige gasser og røg.

Shipster ApS er bevilget seed funding til at udvikle en AI-drevet løsning til rederier, der vil forbedre produktiviteten og effektiviteten for operatører. Ved at integrere funktioner til beskeder, opgavestyring, søgning og automatisering af databehandling reduceres tiden brugt på rutineopgaver, mens læringskurven fremskyndes for operatører på alle niveauer.

Crestwing ApS er bevilget seed funding til optimering af et generator- og styringssystem til Crestwings bølgeenergianlæg, der er i sidste fase før kommercialisering. Crestwing samarbejder med en række danske maritime virksomheder, og der vil med et kommercielt produkt blive skabt maritime arbejdspladser allerede fra 2025.

Forskning:

DTU Construct har fået støtte til at udvikle en eksperimentel testrig, der har til formål at optimere indsprøjtningsdyser i dual-fuel skibsmotorer, som er tiltænkt at benytte grønne brændstoffer som fremdrivningsmiddel.

North Sails A/S har fået støtte til et mindre forskningsprojekt omkring vindfremdrivning til kommercielle skibe. Projektet bygger videre på et eksisterende PhD-projekt, som fonden støttede i 2022. Projektets formål var at udvikle et cost-benefit analyseværktøj, der skal fremhæve styrker og svagheder ved forskellige vindfremdrivningsteknologier.

Maritim erhvervsudvikling:

Danske Iværksættere har fået støtte til at afholde Global Entrepreneurship Week i Esbjerg i uge 46, hvor der er fokus på maritimt iværksætteri. Målet med konferencen er at hylde og styrke de eksisterende maritime iværksættere samt at skabe interesse for iværksætteri blandt studerende på maritime studieretninger. Forud for konferencen lanceres en rollemodel-kampagne, der skal inspirere unge til at prøve kræfter med maritimt iværksætteri. Endelig vil det maritime økosystem blive samlet til ”Maritime Innovation Summit” for at tale om en fælles retning for innovation i den maritime sektor. Efterfølgende vil man udarbejde en rapport med fokus på tilstanden af den blå økonomi og en række konkrete politiske anbefalinger.

Danske Maritime har fået støtte til deres indsats der understøtter rekruttering af medarbejdere med relevante kompetencer til den maritime industri. Indsatserne i projektet har til formål at udbrede kendskabet til og skabe interesse for de mange spændende muligheder samt uddannelser, der kan føre til beskæftigelse i den maritime industri. Formålet er desuden at sikre en mangfoldig arbejdsstyrke med relevante kompetencer.

Women in Shipping har fået støtte til at opretholde og styrke sit eksisterende netværk for kvinder i shippingbranchen. Med 767 medlemmer i Danmark arbejder WIS på at skabe en mere inkluderende og mangfoldig industri gennem forskellige initiativer. WIS’s aktiviteter omfatter bl.a. netværksarrangementer, professionelle netværksgrupper, breakfast clubs og andre sociale events.

DigitalLead har fået støtte til at udvikle og afprøve muligheden for bedre og sikrere udsendelse af ”Maritime Safety Information” (MSI) gennem anvendelse af VDES-teknologien (”VHF Data Exchange System”). Maritime Safety Information (MSI) er med til at sikre den globale sikkerhed til søs og bliver i dag udsendt via NAVTEX-systemet eller via Inmarsat/iridium løsninger, men med nye teknologiformer som VDES, åbnes der også for nye muligheder til distribution af MSI. Projektet sigter mod at forberede og afprøve muligheden for udsendelse af MSI informationer via VDES teknologien.

DTU Compute har fået støtte til opbygge en maritim innovationszone på Digital Tech Summit 2024, der i år afholdes 30.-31. oktober. Digital Tech Summit blev afholdt for første gang i 2021 og er en forskningsbaseret teknologimesse, hvor virksomheder, studerende og forskere fra landets universiteter mødes for at få inspiration.

DTU Skylab har fået støtte til at videreføre det maritime spor i Skylab Funding-programmet, som Den Danske Maritime Fond startede op i 2020. Midlerne skal fortsat tildeles talentfulde startups fra DTU, der adresserer udfordringer indenfor den maritime sektor og mangler økonomiske midler til deres produktudvikling.

Maritime uddannelser og rekruttering:

Maritime Uddannelser (foreningen af de maritime uddannelsesinstitutioner i Danmark) har fået støtte til at opbygge ”MARIKO” (Maritime Uddannelsers Forsknings-, Udviklings- og Innovationskonsortium), som er et strategisk og praksisnært maritimt forsknings- og udviklingsmiljø i og omkring den maritime uddannelsessektor. Støtten skal gå til at understøtte opbygningen af dette nye konsortium samt til forskellige forsknings- og udviklingsprojekter.

Aarhus Universitet har fået støtte til at etablere et maritimt center på Aarhus Universitet: ”AU Maritime Gateway”. Visionen er at styrke bevidstheden om det store potentiale for beskæftigelse og forskning inden for det maritime område blandt universitetets knap 40.000 studerende og 9.000 forskere. Projektet sigter mod at kombinere styrker fra alle fem fakulteter på AU for at skabe de bedste betingelser for udvikling af ny viden om, for og sammen med det maritime erhverv.

Du kan læse mere om de enkelte projekter på Den Danske Maritime Fonds hjemmeside.

-mauh

EMRI A/S

Sponseret

50 års jubilæum

Relateret indhold

23.11.2024Maritimedanmark.dk

Rapport: Nødområder til havs bør blive opdateret

22.11.2024Maritimedanmark.dk

Verdens mest kraftfulde testcenter på vej i Odense Havn

13.11.2024Maritimedanmark.dk

Lille skibsmæglervirksomhed lander stor kontrakt

02.11.2024Maritimedanmark.dk

Monjasa udvider i den amerikanske Golf

30.10.2024West-Marine A/S

Sponseret

Thruster-overhaling i Island

28.10.2024West-Marine A/S

Sponseret

Speich viskersystem: ”Rene ruder gør hverdagen til søs nemmere”

23.10.2024Maritimedanmark.dk

Markant omsætningsvækst for DSV i 3. kvartal

15.10.2024West-Marine A/S

Sponseret

Tid til vinterkonservering af bådmotor

Jobmarked

Se alle

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark