Maritim iværksætter: Anders Bak Kristoffersen / Kvasir Technologies

I Danske Maritimes serie af iværksætterportrætter, fortæller Anders B. Kristoffersen - den ene af de to stiftere af Kvasir Technologies - om, hvordan de to iværksættere vil realisere deres drøm om en global skibsfart der sejler på halm, træ og nøddeskaller.

Foto: Kvasir

Kvasir Technologies - der blev grundlagt af Anders B. Kristoffersen og Joachim Bachmann Nielsen i 2018 - har udviklet en teknologi, der gør det muligt at omdanne ikke-spiselige planterester til et olieprodukt, som er så lig fossil olie, at det kan anvendes i skibsmotorer uden at lave ændringer.

”Joachim var forsker på DTU, der forsøgte at sælge en teknologi til min arbejdsplads, bunkervirksomheden, Monjasa. Jeg ledede projektet for Monjasa, men i sidste ende var der ikke opbakning fra ledelsens side til at investere i projektet”, fortæller Anders B. Kristoffersen, der selv har en maritim baggrund.

”Jeg så en meget stor mulighed i teknologien og var overbevist om, at timingen var helt perfekt. Tilbage i 2018 var shipping-/bunkerindustrien meget optaget af at leve op til de nye regler om svovl i skibsbrændstof, der trådte i kraft d. 1. januar 2020. Det virkede oplagt, at det næste store problem for branchen var klimapåvirkninger. Derfor gik Joachim og jeg sammen om at starte Kvasir”.

”Fra start af søgte vi forskningsmidler, hvilket vi blev bevilget, og det gjorde, at vi kunne leje nogle lokaler hos DTU og samtidig give noget løn til Joachim, der så kunne være fuldtid på projektet. Jeg hjalp til i det omfang, jeg kunne fra sidelinjen. Så det var om aftenen og i weekenden, indtil økonomien var til, at jeg kunne gå ombord fuldtid i januar 2020, hvor vi blev bevilget en portion penge af ShippingLab til et samarbejde med rederiet Norden”.

”Projektet gik ud på, at vi gerne ville bevise, at det her kunne lade sig gøre i større skala. På laboratoriet kunne vi bevise det i lille skala, men det rykker ikke noget, før vi viser, at det her faktisk kan lade sig gøre på den store klinge”, siger Anders B. Kristoffersen.

”Da der første gang dryppede olie ud i den anden ende efter processen med at omdanne biomasse, var det en stor milepæl, vi opnåede. Med det viste vi, at teknologien også kan opskaleres til et industrielt anlæg. Norden var så med til at rådgive og validere, at oliens kvalitet rent faktisk var, som den skulle være for at kunne bruges i skibsfarten”.

Hvad har været jeres største udfordring i springet ud i livet som iværksættere?

”Det er enormt dyrt at udvikle en ny procesteknologi, der kræver så stor skala, som det gør indenfor skibsbrændstof. Vores minimal viable product, altså en virksomheds første brugbare offentlige version af et produkt, er et mini bio-raffinaderi, der koster omkring €40 millioner, og det er naturligvis svært at finansiere, før det er bevist, at det virker”.

”Vi har derfor skaleret op i stadier. 1kg/ time – 100 kg/ time, og håber næste år at kunne igangsætte et projekt med 10.000 ton om året kapacitet. Her skal man tænkte på, at et stort oceangående containerskib kan bruge mange ton brændstof i timen, så 100kg/time kan lyde af meget, men det er selvfølgelig langt fra målet. Det er et rigtig godt skridt på vejen, og ultimo 2025 håber vi at kunne træffe beslutning om at bygge et kommercielt anlæg, hvor vi håber på at producere 10.000 ton om året. Og så er vi ved at være et sted, hvor vi rent faktisk kan sige, at det er noget, vi kan tjene penge på og drive en kommerciel forretning på. Om end det stadig vil være en lille kommerciel forretning. Hvis vi tager Norden som eksempel, så bruger de over 1 million tons brændstof om året. Mærsk bruger over 12 millioner ton om året. Så i det perspektiv vil det stadig være en lille forretning”.

I er medlem hos Danske Maritime. Hvad har medlemskabet givet jer?

”Vi har taget del i det iværksætternetværk, der er hos Danske Maritime, hvor vi har mødt andre maritime iværksættere. Det har givet inspiration på forskellige måder. Vi kommer jo med en shippingbaggrund, og vores fokus er på det maritime område, så det var naturligt for os med et medlemskab hos Danske Maritime. Også fordi vi gerne vil bevare synligheden i den maritime industri, og vi vil gerne bevare et maritimt netværk. Vi har også deltaget ved konferencer i regi af Danske Maritime”.

Hvordan ser fremtiden ud for Kvasir?

”Som vi talte om før, så håber vi jo at kunne skalere til et industrielt anlæg i slutningen af 2025. Vi er gået fra at være Joachim og jeg til at have over 20 ansatte. Energistyrelsen gav støtte gennem EUDP-programmet, mens Mærsk investerede i os sammen med statens investeringsfond, EIFO. Vi fik ligeledes tildelt en stor bevilling fra EU, hvilket har muliggjort, at vi er vokset, og det, håber vi jo, fortsætter. Så lige nu, der ser fremtiden lys ud for Kvasir Technologies”, siger Anders B. Kristoffersen-

-mauh

CV

• Navn: Anders Kristoffersen
• Hjemby (for virksomheden): Søborg
• Uddannelse (højeste niveau): Skibsfører og Maskinmester             
• Karriere: 2005-2013 Uddannelse og job som officer i Maersk Tankers, 2013-2020 Shipping afdeling i Monjasa, ansvarlig for operation af skibe, tankterminaler og planlægning af driften i Europa. 2020-> Kvasir fuld tid.

• Navn: Joachim Bachmann Nielsen
• Uddannelse (højeste niveau) Ph.D., Chemical Engineering              
• Karriere, hvor de mest relevante job udvælges 2012-2016 Ph.D., 2016-2018 Post doc forsker på DTU, 2018-> Kvasir fuld tid
 

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

23.04.2025West-Marine A/S

Sponseret

Levering af maksimal komfort

14.04.2025Maritimedanmark.dk

Martec Skagen får ny førstemand

10.04.2025Maritimedanmark.dk

Havbundsundersøgelserne er gået i gang i Lillebælt

09.04.2025Maritimedanmark.dk

DSV køb af DB Schenker er godkendt af EU

07.04.2025Maritimedanmark.dk

Fransk gigant satser stort på kunstig intelligens

04.04.2025Maritimedanmark.dk

Monjasa flytter bunkerskib til Den Mexicanske Golf

26.03.2025Maritimedanmark.dk

Blue Water-koncernes resultat i voldsomt fald

25.03.2025SEA HEALTH & WELFARE

Sponseret

Madlavningskursus for skibsassistenter og hovmestre 8.-9. maj

Jobmarked

Se alle

Skagen Havn

Skagen Havn søger en havneassistent

En af vores dygtige havneassistenter gennem mange år har valgt at gå på pension, og derfor søger vi en medarbejder til en fast stilling som havneassistent.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

04.05.2025

NH Towage A/S

Teknisk montør til NH Towage

Vær med på rejsen som Teknisk montør hos NH Towage A/S Tekniker og problemløser med passion for at arbejde praktisk.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

LIMFJORDSMUSEET LØGSTØR

Limfjordsmuseet søger maritim museumskoordinator

Limfjordsmuseet søger en maritim museumskoordinator & formidler, der brænder for at formidle Limfjordens historie og nordisk søfartskultur! Hvis du har erfaring med sejlads og både, elsker at arbejde med frivillige fællesskaber, og har hænderne skruet rigtigt på, så har vi den perfekte stilling for dig. Kom og vær med til at gøre maritime historier levende – både på vandet og i mødet med vores publikum. Er du klar til at tage ansvaret for Jagten Kirstine og være en del af vores dedikerede team? Læs mere og bliv en nøgleperson i museets maritime fremtid!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.05.2025

MAERSK TRAINING

Crane Instructor in Svendborg

Maersk Training, a global leading learning provider to the maritime, oil & gas and wind industry, is expanding our offerings and growing our business within the maritime and energy industry. Thus we are looking for an ambitious, dynamic and experienced Crane Driver to join our team in Svendborg as Crane Instructor. We are looking for a person with frontline operational experience on vessels or offshore and the potential, ability and skills to pass on experience, knowledge and competence.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EMRI A/S

General Manager Innovation / CTO

Are you a visionary technology leader with a passion for maritime innovation? Do you have the expertise to drive both software and hardware development in a fast-paced and ambitious environment?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

SEA HEALTH & WELFARE

Arbejdsmiljøkonsulent – vil du sikre det gode arbejdsmiljø i den danske handelsflåde?

Den maritime branche er i udvikling, og her skal det gode arbejdsmiljø følge med. Derfor har vi skabt en helt ny rolle, hvor du er med til at kortlægge og sætte fokus på den psykiske trivsel ude på de forskellige danske handelsskibe.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2025

RelyOn

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
Cyber Security Awareness (E-learning course)

This course provides an overview of cyber security and how to minimise potential threats in the workplace. You will learn about many of the potential threats, good practice to minimise exposure and attacks, and what precautions you should take whilst travelling and using video conferencing technology.

Dato

16.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
General Law for the Prevention and Integral Management of Waste (LGPGIR) (E-learning course)

Identify the types of waste generated from industrial and production processes. Identify the purpose of waste management plans. Recognize what constitutes the hierarchical regulatory framework for managing hazardous materials and waste. List the main objectives of the General Law for the Prevention and Integral Management of Waste (LGPGIR). Recognize the primary purpose of the International Convention for the Prevention of Pollution from Ships (MARPOL).

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Human Factors (E-learning course)

To provide an overview of human factors in the workplace and the impact these factors can have on the day-to-day situations that occur.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Introduction to First Aid (Adaptive) (E-learning course)

Førstehjælp The aim of this course is to provide the delegate with an awareness of key first aid basics. You will learn about the associated legislation, human anatomy, how to manage a first aid incident and lifesaving using primary and secondary survey methods.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Job Safety Analysis (AST) (Adaptive) (E-learning course)

At the end of this course, the learner will be able to Identify and assess risks, having the ability to select control measures.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Maintenance, Care and Storage of Work Tools and Equipment (Adaptive) (E-learning course)

Understand the regulatory framework for the maintenance, care, and storage of work tools and equipment, understand the basic classification of work tools and equipment, classify work tools and equipment according to the type of energy they use, identify hazards and risks associated with different types of work tools and equipment, list some general preventive measures for working with tools.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course