Medier: Danske rederier har sejlet med russisk olie
Ifølge medierne Danwatch og Ekstra Bladet har 17 skibe fra rederierne Hafnia, Maersk Tankers, Norden og Torm sejlet med olie fra raffinaderiet Nayara Energy i Indien, der er 49,13 pct. ejet af det sanktioneret russiske statsselskab Rosneft.
Rederierne Torm og Norden har stoppet sejladserne, som tidligere er blevet beskrevet af de to medier, mens Maersk Tankers og Hafnia afviser, at transporterne er i strid med sanktionerne.
Det indiske raffinaderi, der er beliggende i Vadinar, importerer angiveligt store mængder russiske olie, som raffineres og distribueres videre til resten af verden med indisk certifikat.
Maersk Tankers skriver i et skriftligt svar til Danwatch og Ekstra Bladet:
“Det nævnte raffinaderi er ikke sanktioneret, og de raffinerede produkter, som raffinaderiet producerer, er ikke omfattet af sanktioner”.
Hafnia mener slet ikke, at der er tale om russiske olieprodukter:
“Lasterne ved Vadinar er af indisk oprindelse, ikke russisk, som fejlagtigt rapporteret af medier,” skriver Hafnia til Danwatch og Ekstra Bladet.
Rederiet mener ifølge de to medier, at det er en politisk sag, hvis handlen med raffinaderiet skal indstilles.
“I udgangspunktet har Hafnia og Maersk ret i, at det er op til politikerne at regulere, fordi virksomheder er sat i verden for at lave profit. Selvom den profit ofte laves på bekostning af klodens ressourcer eller andre etiske anliggender, er det jo profit, der er deres primære formål. Men de sætter deres omdømme på spil,” siger Julie Uldam, der er lektor i virksomheders sociale ansvar ved CBS til de to medier.
Erhvervsstyrelsen indledte i februar en undersøgelse af, om de to hederier har brudt sanktionerne mod Rusland.
Torm stoppede allerede transporterne i marts 2022 efter Ruslands invasion af Ukraine, mens Norden i et svar til de to medier skriver, at rederiet gør “alt, hvad der står i vores magt” for at undgå at lave forretninger med selskaber, som enten direkte eller indirekte er ejet eller kontrolleret af russiske interesser.
-emte