Ny aftale skal nedbringe energispild
Operatørerne bag de store olieinstallationer i den danske del af Nordsøen, har indgåeten aftale med Energistyrelsen om at reducere deres forbrug af energi i Nordsøen med sammenlagt 4,5 procent frem til 2011.
"Jeg tror, at de fleste danskere har forståelse for, at det er energikrævende at have så store aktiviteter, som vi har i den danske del af Nordsøen. Men det betyder ikke, at olie- og gasbranchen er fredet. Jeg har derfor anset det for meget vigtigt at få sat nogle klare mål op for energireduktionen i Nordsøen, og det er da også blevet positivt modtaget hos operatørerne. Om end jeg et par gange har måtte stramme op på de forslag, som branchen indledningsvis kom med",
siger klima- og energiminister Connie Hedegaard til business.dk
Planen er at sætte ind på en række områder, hvor energiforbruget i Nordsøen i dag formodes at være unødvendigt højt. Det helt store indsatsområde i de kommende år vil blive flaring. I dag står flaringen for cirka 15 til 20 procent af energiforbruget i Nordsøen.
"Vi har i mange år ønsket at reducere flaringen, da den både belaster klimaet og samtidig udgør en uudnyttet indtjening for os som virksomhed. Problemet har været, at teknologien ikke har været moden til at opfylde vores sikkerhedskrav. Derfor vil vi i de kommende år investere målrettet i at afprøve ny teknologi, som vi kan investere på vores eksisterende anlæg og dermed nedbringe energispildet fra flaring". siger Franz Willum Sørensen, formand for de danske operatørers forening og direktør i Mærsk Olie og Gas, til business.dk
Mærsk vil således installere og afprøve et nyudviklet system for opsamling af gas i flaresystemet på Harald Feltet i 2010. Hvis det anlæg viser sig at være stabilt og effektivt, er det planen, at man senest i 2013 skal have installeret flaregas-indvindingsanlæg på alle Mærsk-drevne anlæg i Nordsøen.
Ud over en begrænsning i afbrændingen af gas, er planens andet store element et forsøg på at nedbringe det tryk, man har i rørledningerne fra olieplatformene ind til land.
Trykket, der i dag er meget højt, kræver store mængder energi, og Energistyrelsen vurderer, at det her er muligt at køre med et lavere tryk:
"I dag går cirka en fjerdedel af energiforbruget i Nordsøen til at opretholde trykket i rørledningerne. Vi ønsker at få afklaret, om det er muligt at køre med et lavere tryk, hvilket ville være en stor gevinst for energiforbruget",
siger Henrik Andersen, kontorchef i Energistyrelsen til avisen.
Kilde: business.dk