Ny forsvarsstrategi skaber arbejdspladser

Regeringen præsenterer om kort tid en ny forsvarsindustriel strategi, der ventes at resultere i flere opgaver til den danske maritime industri. Mange af skibene i den danske flåde er af ældre dato, så flåden trænger til at blive opgraderet - og det sker bedst i Danmark.

Foto: Søværnet.

Jenny Braat, adm. direktør hos Danske Maritime, har skrevet indlægget herunder:

Danske Maritime har i over ti år arbejdet vedholdende for at give det maritime et langt større fokus i skiftende regeringers forsvarsindustrielle strategier. Nu ser det endelig ud til at være lykkedes! Om kort tid vil regeringen præsentere afløseren for den – efter vores mening – ikke særligt progressive strategi fra 2014, og om alt går vel, betyder det, at der vil komme flere opgaver til den danske maritime industri.

Danske Maritime har de senere par år haft en god og tæt dialog med den nuværende regering samt ministeriet og leveret input til, hvilke elementer der på det maritime område er centrale. Mange og lange gode samtaler om de stærke kompetencer, vi besidder i Danmark, og de muligheder vi ser for at byde ind på Forsvarets område.

Før sommerferien igangsatte regeringen og forligskredsen så et udviklingsprojekt, som skal resultere i en helt ny og langt mere fleksibel type patruljeskibe – udviklet i den danske maritime industri. Nu følger resten af porteføljen, og vi har et begrundet håb om, at den nye strategi vil afspejle de vigtige emner og muligheder, vi har drøftet.

På forsvarsområdet både kan og skal Danmark være med i front – også når vi taler forsvar til søs. Mange af skibene er nu af ældre dato, så flåden trænger til at blive opgraderet, og dette arbejde bør naturligvis i videst muligt foregå i Danmark. Både for at skabe vækst, men i høj grad også af sikkerhedspolitiske årsager i en tid, hvor bl.a. cyberkriminalitet vokser dag for dag.

Derfor skal vi tilbage til at bygge egne skibe til Forsvaret. EU-traktatens artikel 346 undtager visse offentlige kontrakter fra de EU-retslige udbudsregler og giver mulighed for at bevare centrale forsvarsindustrielle kompetencer nationalt med henvisning til væsentlige sikkerhedsinteresser for den pågældende medlemsstat. Den mulighed benytter andre EU-lande sig i vidt omfang af til at bygge egne forsvarsskibe, hvilket vi også bør gøre i Danmark.

En stærk maritim industri er en åbenlys gevinst for samfundsøkonomien, og der er brug for et strategisk politisk valg på denne agenda, som går på to ben. Sikkerhedsmæssigt er det absolut bedst ikke at være afhængige af udenlandske leverandører – både ved nybyg og når vi opgraderer og servicerer den eksisterende flåde. Og bygger vi egne forsvarsskibe, bidrager det samtidig til et meget højt kompetenceniveau i den maritime industri, som skaber omsætning i mange led. Samtidig vil vi kunne løse tilsvarende opgaver i udlandet og bruge nogle af løsningerne til andre skibstyper, så der er meget at vinde med specialiseret viden på dette område.

Også på forsvarsområdet gælder det, at offentlige investeringer bør være til gavn for Danmark i bred forstand. De bør bidrage til øget grøn vækst, innovation og omsætning, styrke danske kompetencer og øge eksportindtægterne. Derfor håber vi, at den maritime del er en tydelig og prioriteret del af den kommende forsvarsindustrielle strategi. Vi er som branche klar til at løfte opgaven og bidrage til et dansk forsvar i verdensklasse.

Maritimedanmark.dk

53,8 mio iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

Relateret indhold

14.01.2025Maritimedanmark.dk

Fayard´s servicering af skyggeflådens gastankskibe igen i søgelyset

14.01.2025Maritimedanmark.dk

Ulykkesskib er tilbage i drift

14.01.2025Maritimedanmark.dk

Sikkerheden i Østersøen i fokus ved Nato-møde

13.01.2025Maritimedanmark.dk

Nødlidende tankskib med 100.000 tons olie om bord skal bugseres mod Skagen

13.01.2025Maritimedanmark.dk

Maersk-skib redder 18 fra synkende fragtskib

13.01.2025Maritimedanmark.dk

USA rammer den russiske skyggeflåde med sanktioner

13.01.2025Maritimedanmark.dk

Femern-byggeri trak antallet af lastbiler til rekordhøjder

12.01.2025Maritimedanmark.dk

Nødlidende tankskib ankommet til Sassnitz

Jobmarked

Se alle

DTU Aqua

Overstyrmand til havundersøgelsesskibet DANA

Kan du se dig selv arbejde på Danmarks største havundersøgelsesskib og være med til at gøre en forskel indenfor havforskning?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

16.02.2025

Aros Cruises ApS

Skipper til M/S Helene

Aros Cruises ApS søger en skipper til sejladser med turbåden M/S Helene.

Område

Østjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Esbjerg Havn

Esbjerg Havn søger Havneassistent (Vikariat)

Stillingen er tidsbegrænset til 12 mdr. med mulighed for forlængelse. Havneassistenten indgår i døgnvagten i Maritim afdeling, der betjener havnens kunder, og varetager ordensmæssige, administrative og maritime opgaver.

Område

Midt- og Vestjylland

Ansøgningsfrist

23.01.2025

Tambour Towage A/S

Tambour Towage A/S søger besætning til vores nyindkøbte slæbebåd

Er du klar til en spændende rejse med varierede opgaver – fra langslæb i Middelhavet til havnebugsering og entreprenøropgaver i Nordeuropa? Så er dette jobbet for dig!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

NH Towage A/S

Befaren skibsassistent søges

NH Towage A/S søger en befaren skibsassistent til ansættelse på bugserbåd snarest muligt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark