Regeringen sætter stort anlagt energi-projekt på pause
Energiø Nordsøen, der skulle blive den første af sin art i verden, er i det nuværende projekt urentabelt og ville føre til statslige omkostninger på mere end 50 mia. kr. Derfor bliver projektet nu sat på pause, skriver Klima-, Energi og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.
Økonomien i regeringens prestigeprojekt, der er vedtaget med bred støtte i Folketinget, hænger slet ikke sammen.
Forudsætningen for etableringen af en energiø i Nordsøen, der fuldt udbygget skulle producere mindst 10 GW strøm fra havvindmøller, var, at det skulle være rentabelt.
Og det er det langt fra, fremgår det af pressemeddelelsen.
Projektet er dog ikke skrottet, men nu skal alternativer, der kan gøre det rentabelt, undersøges, skriver ministeriet.
“Vi skal udnytte det store havvindspotentiale, der er i Nordsøen, og regeringen holder fast i ambitionen om at realisere en energiø i Nordsøen. Projektet er vigtigt for både Danmarks og Europas grønne omstilling såvel som for forsyningssikkerheden.
Når vi planlægger projekter i den størrelsesorden, skal vi selvfølgelig også sikre, at vi vælger de mest ansvarlige løsninger.
Det tager vi os nu lidt længere tid til, så vi kan træffe en beslutning senere på året,” siger klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard.
Den politiske aftale om etablering af enerigøer i Nordsøen og ved Bornholm blev indgået af et bredt flertal i Folketinget i 2020.
Ifølge aftalen skal Energiø Nordsøens første fase med en produktion af 3 GW grøn strøm være realiseret senest i 2033 og fuldt udbygget “hurtigst muligt og med 2040 som sigtepunkt”.
“At man nu bruger nogle ekstra måneder på at undersøge, hvordan projektet kan billiggøres, ændrer ikke ved, at Danmark har rigeligt med grøn strøm i årene, der kommer,” skriver ministeriet.
I brancheorganisationen Green Power Denmark er der forståelse for beslutningen:
“Energiøen i Nordsøen er en meget stor investering, og den skal opfindes fra bunden. Ingen har endnu prøvet at bygge noget lignende. Derfor er det helt forståeligt, at regeringen har brug for at tænke sig om og inddrage Folketinget i beslutningerne. Vi forventer, at regeringen hurtigt vil indlede en dialog med virksomheder og investorer for at finde løsninger,” siger Thomas Aarestrup Jepsen, der er direktør for vedvarende energiproduktion organisationen i en pressemeddelelse.
-emte