Rusland på vej til at lukke ned for kornaftalen på Sortehavet
Der er ikke udsigt til en ny forlængelse af den aftale, der har sikret eksport af korn og gødning fra Ukraine via Sortehavet. Det fastslog den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov fredag. Han begrundede det med Vestens “oprørende” behandling af aftalen.
Det var FN og Tyrkiet, der i juli i fjor fik stablet aftalen om korneksport fra tre ukrainske havne via Sortehavet på plads. Siden er den blev forlænget tre gange, men der er ikke udsigt til en fjerde forlængelse, når den udløber 17. juli.
“Vestens holdning til denne aftale er oprørende,” sagde den russiske udenrigsminister fredag til journalister og henviste specifikt til USA og Storbritannien.
Han tilføjede, at dråben, der fik bægeret til at flyde over for Rusland, var et angreb på en ammoniakrørledning mellem Togliatti og Odesa, som han gav Ukraine skylden for.
De ukrainske myndigheder beskylder dog Rusland for at stå bag sabotagen.
“Jeg kan ikke se, hvilke argumenter der kan være fra dem, der gerne vil fortsætte Sortehavsinitiativet,” sagde Sergej Lavrov, ifølge Reuters.
Ifølge FN er der ikke siden 26. juni blevet registeret nye skibe under Sortehavsaftalen på trods af ansøgninger fra 29 skibe og organisationen opfordrede på den baggrund alle parter til at “forpligte sig til en fortsættelse og effektiv implementering af aftalen uden ydeligere forsinkelse”.
FN-talsmand Farhan Haq oplyste, at der i øjeblikket kun er 13 fartøjer, der er i gang med at laste i Ukraine eller er på vej til og fra Istanbul.
Aftalen har siden juli i fjor ifølge FN´s oversigt hidtil sikret eksport af 32,6 mio. tons korn m.m.
-emte