Scandinavian Star-advokat: Nye oplysninger styrker erstatningssag mod Søfartsstyrelsen
Flere og flere overlevende og pårørende fra mordbranden på Scandinavian Star vil være med til rejse erstatningssag mod Søfartsstyrelsen, oplyser advokaten, der fører sagen.
Antallet af norske og danske overlevende og pårørende, der vil rejse sag mod Søfartsstyrelsen, er vokset fra oprindelig 31 til nu 45.
“Der kommer løbende flere overlevende og pårørende, som vil være med i sagen,” siger advokat Mads Pramming, der fører sagen for de berørte, til Politiken.
Og ifølge advokat Mads Pramming, der fører sagen for de berørte mod Søfartsstyrelsen fået større vægt efter avisens nylige afsløring af, at styrelsen har kæmpet voldsomt for at undgå at få ansvaret for den manglende kontrol af Scandinavian Star, inden det blev indsat på ruten Frederikshavn-Oslo 1. april 1990.
En uge senere udbrændte skibet efter en række påsatte brande, der kostede 159 mennesker livet.
Politikens afsløring har ført til, at Søfartsstyrelsen nu skal undersøges af den efterforskningsgruppe - Scandinavian Star Task Force - som har været i gang med at undersøge de økonomiske transaktioner bag skibet.
“I forvejen havde vi en god sag. Men det styrker virkelig sagen, at de nye oplysninger viser, at det ser ud til, at Søfartsstyrelsen blev klar over, at de skulle have undersøgt skibet inden afgang, men fortsatte med at afvise over for offentligheden og Folketinget, at de havde pligt til det. Hvis det er korrekt, er det ikke længere udelukkende en fejltagelse, men en bevidst handling. Nu er jeg endnu mere sikker på, at vi kan vinde sagen«, siger Mads Pramming til Politiken.
Påstanden i sagen er, at der er sket et myndighedssvigt, der har krænket de overlevende og pårørendes menneskerettigheder.
Søfartsstyrelsen skulle - ifølge en juridisk rapport offentliggjort i september i fjor - have foretaget en havnestaskontrol af skibet, inden skibet blev indsat på ruten.
-emte