Singapore - verdens største bunker-hub

Engang for ikke så længe siden var bunkerindustrien ikke nogen vildt kompliceret forretning. I Singapore som andre steder handlede allermest om pris og levering Men det er nye tider. Det skyldes bl.a. om nye svovlregler, sanktionsregler og grøn omstilling af en sort branche. Bunkerselskaber som danske Monjasa har fået en ny rolle.

Foto: 123rf.com

Udsigten fra Singapore Airlines flight SQ 351 fra København under indflyvningen til Changi lufthavnen i Singapore er ganske særlig: Skibene ligger tæt som ingen andre steder i verden i farvandet syd for den lille østat.  

Der er altid omkring 1.000 skibe omkring Singapore. 

Rigtig mange af dem benytter lejligheden til at bunkre. Og der går ikke mange minutter på en sejltur ud mellem de mange skibe, før den første spottes i gang med at bunkre. 

Det sker i så stor stil, at Singapore er verdens største bunker-hub med godt 47 mio. leverede tons i fjor. 

Så hvis skal tages alvorlig som bunkerselskab, er man selvfølgelig til stede i Singapore. Så det er naturligvis verdens største leverandør af bunker, danske Bunker Holding med hovedsæde i Middelfart, men også opkomlingen Monjasa, der holder til lige over Lillebæltsbroen i Fredericia har kontor i Singapore. 

“Vi er 20 medarbejdere på kontoret her i Singapore i dag, men flytter snart til nye lokaler med plads til 40,” fortæller Morten Østergaard Jacobsen, der er Generel Manager for selskabets aktiviteter i Asien. 

Og de nye større lokaler skulle der nok være råd til. Monjasa har næsten fordoblet den leverede mængde skibsbrændstof fra 3,5 mio. tons i 2017 til 6,4 mio. tons i 2022, der blev det bedste år nogensinde for selskabet med en omsætning på 5,5 mia. dollar i fjor og en bundlinje på 171 mio. dollar, knap 1,2 mia. kr. 

Og ifølge branchemediet Ship&Bunker ligger Monjasa nu på en 7. plads blandt verdens ti største bunkerselskaber. 

Foto: Danske Rederier

Morten Østergaard Jacobsen har som chef for Asien ansvaret for leveringen af 1 mio. tons af den samlede mængde i 2022. Han er trods sin forholdsvis unge alder en erfaren herre i en branche, der i høj grad er blevet professionaliseret og har udviklet sig, siden han startede som trainee i Monjasa i 2008 og blev sendt til Singapore-kontoret efter at have fået sin eksamen i 2010. 

“Da jeg kom ind i branchen fik alle kunder kredit uden videre. Sådan er det ikke mere,” konstaterer han. 

I dag analyserer kreditmedarbejdere alle kunder ud fra tilgængelige finansielle oplysninger, skibsdata og handelsmønstre.  

Og Monjasa har bygget sit eget overvågningssystem, der tjekker alle skibe for mulige sanktionsbrud, inden en leverance gennemføres. 

“Nej, vi har ikke haft sager om sanktionsbrud,” svarer Morten Østergaard Jacobsen. 

Det har til gengæld Bunker Holding og datterselskabet Dan-Bunkering, der i december 2021 blev dømt for at have gennemført 33 handler med jetbrændstof til en værdi af 639 millioner kroner med to russiske selskaber, der var agenter for den russiske flåde.  

Jetbrændstoffet endte i Syrien i strid med EU´s forordning om salg til det krigsførende land, og det kostede selskaberne bøder på i alt 34 mio. kr., konfiskation af en beregnet fortjeneste på 15,6 mio. kr. og en betinget fængselsstraf i Bunker Holdings adm. dir. Keld R. Demant. 

I en tid, hvor Rusland fører angrebskrig mod Ukraine og derfor er ramt af talrige sanktioner - også mod russisk flagede skibe eller andre, der sejler med russisk olie - er det ikke helt enkelt at sikre sig mod at sanktionsbrud. 

Maersk Tankers oplevede således i februar, at tankskibet Maersk Magellan blev nægtet adgang til en spansk havn med henvisning til, at skibets last af dieselolie tidligere havde været om bord på et cameroon-flaget tankskib, der indtil  juli i fjor sejlede under russisk flag.  

Det var ifølge de spanske myndigheder et brud på EU´s sanktioner. 

Nye svovlregler og grøn omstilling 

Indførelsen af IMO´s nye regler fra 2020, der begrænser den tilladte svovludledning fra bunkerolie til 0,5 pct., komplicerede også forretningen for bunkerselskaberne. 

Med indførelsen blev paletten udvidet med et nyt produkt - Very Low Sulphur Fuel Oil - som gav mindst tre udfordringer for branchen:  

Tilgængeligheden af tilstrækkelige mængder. Kvaliteten af det raffinerede produkt. Og den finansiel robusthed til at kunne håndtere den langt dyrere lavsvovlsolie. 

Foto: Lars Emtekær, Maritime Danmark

Skibsfartens bestræbelser på at reducere CO2 udledningen smitter også af på bunkerselskaberne, der skal levere de nye nul-udledende produkter. Det store spørgsmål er nu, hvilket produkt, der kommer til at vinde. 

Monjasa satser i første omgang på grøn ammoniak og har indgået et partnerskab med Esbjerg-virksomheden Høst PtX, der vil fremstille det nul-udledende produkt. 

“Vi er interesseret i at udvikle os i to forskellige segmenter. Det ene er logistik, som vi er gode til. Det ved Høst Ptx ikke noget om, men de ved i modsætning til os noget om produktion. Derfor synes vi, det var en god idé med et partnerskab,” fortæller Thorstein Andreasen, der er kommunikationsdirektør i Monjasa. 

“Vi går ind i partnerskabet med en forhåbning om at udvikle en pram, der kan transportere den grønne ammoniak fra Esbjerg til Hamborg eller Rotterdam. Derudover indeholder partnerskabet en reservation af en bestemt mængde ammoniak til Monjasa - den præcise mængde må vi ikke udtale os om, men den samlede produktion er planlagt til 600.000 tons,” 

Monjasa er gået ind i partnerskabet uden på forhånd at have kunder til den grønne ammoniak.  

“Der er en hønen og ægget udfordring her. Vi bliver spurgt af rederier - hvad synes I? Hvad skal vi gøre? Der er en stor grad af usikkerhed blandt skibsejerne. De venter på os, og nu lover vi, at have grøn ammoniak klar mellem 2028 og 2030. Ellers ville vi jo bare sidde og vente på dem, og så ville der gå fem år mere,” siger Thorstein Andreasen. 

Udviklingen af nye dual-fuel skibe, der kan sejle på alternative - og grønnere - brændstoffer har nu været på vej i flere år. Nogle er allerede i drift, men sejler fortsat på fossile brændstoffer - måske blandet op med lidt biobrændsel. Nogle benytter LPG, der udleder ca. 20 pct. mindre CO2 end olien, der fortsat er altdominerende, viser de tørre tal fra Singapore. 

“Ud af de ca. 47 mio. tons bunker, der blev leveret fra Singapore i 2022 udgjorde VLSFO omkring 70 pct., bunkerolie med højt svovlindhold tegnede sig for godt 20 pct., mens resten primært var marinediesel. Biobrændstoffer udgjorde en forsvindelse lille andel sammen med LNG, som der blev solgt 16.000 tons af - eller tæt på ingenting,” siger Morten Østergaard Jacobsen. 

Og afbrændingen af fossile brændstoffer vil efter alt at dømme hænge i luften over Singapore og dominere skibsfarten i de næste tyve år. 

De alternative CO2-neutrale brændstoffer skal produceres i enorme mængder for at kunne afløse olien som brændstof i verdens skibsflåde. Og der bliver hård konkurrence om det. Også flyene, der letter fra Changi-lufthavnen vil efterspørge det klimavenlige brændstof. 

Fakta:

Monjasa blev stiftet af Anders Østergaard og Jan Jacobsen i 2002. I dag er Anders Østergaard, der har bopæl i Dubai, eneejer og CEO  i selskabet, der beskæftiger omring 650 medarbejdere fordelt i 14 kontorer globalt. 

Monjasa både handler med og leverer bunker fra omkring 30 egne pramme og tankskibe fordelt med 14 i Syd- og Nordamerika, ni i Vestafrika, fem i Mellemøsten og to i den nordvestlige del af Europa. 

Monjasa leverede i 2022 6,4 mio. tons skibsbrændstof. En stigning på 12 pct. i forhold til året før. 

Omsætningen voksede i samme periode fra 3,2 mia. dollar til 5,5 mia. dollar drevet op af den større omsatte mængde og en højere oliepris. 

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Dansk shipping i Singapore

Singapore er det vigtigste shippingcenter i verden. Vil man gøre sig gældende i shipping, er det vigtigt at være til stede i Singapore. Derfor er rigtig mange maritime danske virksomheder repræsenteret i Singapore, via egne kontorer eller dattervirksomheder. Maritime Danmark har besøgt Singapore, og sætter i dette TEMA spot på et par af de danske virksomheder, og giver samtidig et overblik over den samlede danske tilstedeværelse.

Relateret indhold

08.05.2024Maritimedanmark.dk

Aarhus Havn vil sætte strøm til containerskibe

08.05.2024Maritimedanmark.dk

Nu tages første spadestik til elektrisk fremtid

30.04.2024Maritimedanmark.dk

DanPilot ud af 2023 med et lille overskud

29.04.2024Maritimedanmark.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Danmarks Skibskredit tæt på at blive solgt

10.04.2024Maritimedanmark.dk

DFDS på milliard-indkøb i Tyrkiet

08.04.2024Maritimedanmark.dk

Brofag på 150 tons fjernet i weekenden

04.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Netcompany skal levere AI-baseret platform til digital transformation i P&O Ferries

Jobmarked

Se alle

Færgesekretariatet

Sekretariatschef

Færgesekretariatet søger en ny sekretariatschef.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.06.2024

Søfartsstyrelsen

Søfartsstyrelsen søger en projektleder

Søfartsstyrelsen søger en projektleder til Regulatory Future Lab (Future Lab)

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.05.2024

MARPRO Search & Selection

Shipping Trainee

Are you dreaming of unfolding your talent and to work with shipping in an international agency company where no two days are alike? Then we can offer you an exciting and developing apprenticeship at Leth Danish Straits a subsidiary to Leth and Inchcape Shipping Services.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Marstal Navigationsskole

2 undervisere til Marstal Navigationsskole

Vil du uddanne fremtidens danske søfolk? Vil du sætte mere gang i udviklingen af bæredygtig skibsfart? Her er din enestående chance for at arbejde med videbegærlige mennesker OG blive en del af fremtiden!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

25.05.2024

ÆrøXpressen

Skibsfører søges

ÆrøXpressen søger en skibsfører til ruten mellem Marstal og Rudkøbing til ansættelse snarest muligt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DanPilot

Lods og lodsaspiranter søges til DanPilot

Har du minimum to års effektiv sejltid som overstyrmand eller kaptajn, og har du ambition om at specialisere dig som Lods? Så er det måske dig vi står og mangler.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

30.12.2024

Aalborg Kommune

Aalborg Kommune søger skibsfører til Færger

Aalborg Kommune søger en skibsfører til varetagelse af sejlads ved overfarterne Hals-Egense og Aalborg-Egholm. Færgedrift er en del af infrastrukturen i Aalborg Kommune og formålet med den er at sørge for forbindelse for biler, passagerer og gods på de to overfarter. I det daglige løses opgaverne på færgerne af personalet i samarbejde med overfartslederen.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2024

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

23.05.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark