Det Blå Danmarks rige onkel

Hvem har ikke drømt om at have en rig onkel, der med jævne mellemrum sender en stor check. Sådan en onkel har det Det Blå Danmark. Onklen hedder Den Danske Maritime Fond, og har siden 2005 uddelt godt 850 millioner kroner til erhvervet.

Foto: Arkiv

Fondens formål er at yde økonomisk støtte til initiativer, der udvikler og fremmer dansk skibsfart, værftsindustri og maritim udstyrsproduktion. Pengene kommer primært fra en ejerandel på 10 procent af Danmarks Skibskredit.

Fonden støtter:

• Maritime erhvervsprojekter
• Maritim erhvervsudvikling
• Maritime uddannelser og rekrutteringstiltag
• Maritim forskning
• Maritim kompetenceudvikling

Synes du at Den Danske Maritime Fond gør en forskel ?

”Om end vi er på listen over de 50 mest uddelende fonde i Danmark, har vi ikke ubegrænsede midler. Så med det in mente tror vi alligevel, at vi har mulighed for at gøre noget forskel i Det Blå Danmark. Vi støtter jo ’high risk’ projekter, og på den måde er vi med til at opmuntre til at eksperimentere og udforske. Det gælder for så vidt både vores iværksætterfokus men også vores forskningsaktiviteter. Og vores tilgang er også, at viser konklusioner det modsatte af det, ansøgere havde sat sig for – ja, så er det også en erfaring og læring for Det Blå Danmark.”, siger Lotte G. Lundberg, direktør i Den Danske Maritime Fond, til Maritime Danmark.

”Et andet element, som vi har stort fokus på, er det, vi kalder ”Fremtidens Medarbejdere”. Den maritime sektor er som andre sektorer under forandring, og vi skal være sikre på, at vi har de rette kompetencer i fremtiden. Det er et fokus, vi i mange år har støttet og nok vil øge opmærksomheden endnu mere på”, siger Lotte G. Lundberg.

Lotte G. Lundberg. Foto: Ernst Tobisch

Ind til dato har Den Danske Maritime Fond uddelt midler til mere en 1.000 projekter, heraf 230 millioner kroner som lån på meget gunstige betingelser. Støtten gives typisk som early stage funding til start- ups, men kan også ydes til scale-ups eller som medfinansiering af R&D/innovation i etablerede virksomheder. Der er tale om soft funding af op til 50 procent af det konkrete projektbudget. Renten er 0 procent, de tre første år er afdragsfrie, og tilbagebetalingen sker over 3 år. 

Tilsvarende er der uddelt 230 millioner kroner i støtte til maritime forskningsprojekter, mens der er uddelt 160 millioner kronerntil maritim erhvervsudvikling - herunder kampagner, analyser og særlige projekter.

Endelig er der uddelt 230 millioner kroner til almennyttige projekter - herunder udvikling af maritime uddannelser, rekrutteringstiltag og kompetenceudvikling

Hvilke typer at projekter ville have det vanskeligere, hvis Den Danske Maritime Fond ikke eksisterede ?

”Her vil jeg særligt pege på vores portefølje af startups. Vi tilbyder lån på soft terms i den helt tidlige fase af projekter, og før et markedsklart produkt er udviklet. Det tror jeg ikke, der er mange andre fonde eller finansieringskilder, der tilbyder”, siger Lotte G. Lundberg


I støtter gerne projekter der fremmer den grønne omstilling. Men kun hvis de er danske. Klimaet er globalt, så ville det ikke give god mening, også at støtte projekter i andre lande ?

”Vi håber meget, at vi er med til at skubbe den grønne omstilling i den rigtige retning på globalt plan. Men det gør vi ved, at danske virksomheder og iværksættere udvikler produkterne til nytte på de globale markeder. Vi er bundet af vores fundats, der fokuserer på at yde økonomisk støtte til initiativer, der kan medvirke til at fremme en positiv udvikling af dansk skibsfart og/eller dansk værftsindustri inklusive udstyrsproducenter”.
 


Er det vanskeligt at tiltrække kvalificerede ansøgere til midlerne ?

”Vi er selvfølgelig begrænset af vores uddelingsmidler, som primært kommer fra vores aktieandel og dermed udbytte fra Danmarks Skibskredit. Her gør man det jo rigtig godt – også til gavn for danske rederier. Men vi er også en efterspurgt fond, så vi er nødt til at evaluere og efterfølgende prioritere hver ansøgning, der kommer ind. Vi arbejder imidlertid ud fra en model, hvor vi meget gerne ser potentielle ansøgere komme forbi for at præsentere deres projekter før en ansøgning. På den måde har vi mulighed for bedre at forstå projekterne inden ansøgningsprocessen. Dette er særligt gældende for iværksættere, som ofte er forbi til uformelle pitches”, siger Lotte G. Lundberg til Maritime Danmark.

Maritimedanmark.dk

53,8 mio iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den Danske Maritime Fond

Siden 2005 har Den Danske Maritime Fond sammenlagt uddelt mere end 850 millioner kroner i støtte til initiativer, der udvikler og fremmer dansk skibsfart, værftsindustri og maritim udstyrsproduktion. 

Relateret indhold

18.12.2024Maritimedanmark.dk

Monjasa på vej med LNG-bunkering i Forenede Arabiske Emirater

18.12.2024Maritimedanmark.dk

Wrist Ship Supply køber op i Brasilien

13.12.2024Maritimedanmark.dk

Maersk åbner gigantisk lager i Frankrig

12.12.2024Maritimedanmark.dk

Smålandsfarvandet kan blive ny nationalpark

09.12.2024Maritimedanmark.dk

Niels Brock-elever vendt hjem fra praktikophold

05.12.2024Maritimedanmark.dk

Slut med unødigt bureaukrati i tyske havne

22.11.2024Maritimedanmark.dk

Bunker Holding fyrer og hyrer i ledelsen

20.11.2024MARPRO Group

Sponseret

En travl efterårssæson hos MARPRO Group!

Jobmarked

Se alle

Tambour Towage A/S

Tambour Towage A/S søger besætning til vores nyindkøbte slæbebåd

Er du klar til en spændende rejse med varierede opgaver – fra langslæb i Middelhavet til havnebugsering og entreprenøropgaver i Nordeuropa? Så er dette jobbet for dig!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

NH Towage A/S

Befaren skibsassistent søges

NH Towage A/S søger en befaren skibsassistent til ansættelse på bugserbåd snarest muligt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Småøernes Færgeselskaber

Småøernes færgeselskaber søger en Chefskipper til Lolland Kommune

Drømmer du om at arbejde på det smukke Nordlolland med udsigt over Smålandshavet og kig til Dodekalitten? Er du klar til at tage roret i et aktivt og udfordrende miljø? Så er det dig, vi leder efter!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.01.2025

WÄRTSILÄ DANMARK A/S

Sales Manager - New Building & Retrofit Solutions

Wärtsilä is a world leader in marine technology and leading the industry's transformation towards a decarbonised and sustainable future. With the world’s widest portfolio and service network, we – Wärtsilians - deliver efficient, safe and sustainable integrated products and solutions to enhance the business of our customers. The opportunities presented through digitalisation and new technologies are offering a new era of shipping. Did you know that shipping is the world’s most efficient mode of transportation and that approximately 80% of world trade is carried by sea?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.01.2025

HUMANTRUST A/S

Senior kaptajn til Danmarks flinkeste færgerederi

Samsø Rederi mangler to stk. senior kaptajner, og hvis du er en engageret skibsfører med erfaring fra den skandinaviske færgebranche, så kan roret blive dit!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark