Knudepunkt for den grønne omstilling

Glenda Napier er CEO i Energy Cluster Denmark, der med mere end 500 medlemmer er klyngeorganisation for den samlede energisektor i Danmark. Hun kender den danske offshore sektor bedre end de fleste, og stod fra 2016 til 2018 i spidsen for Offshoreenergy.dk - forløberen for Energy Innovation Cluster - med hovedsæde i Esbjerg.

Glenda Napier. Foto: Jonas Fotografi

”Der er ingen tvivl om, at Esbjerg er en vigtig del af den grønne omstilling. Der sker mange spændende ting indenfor den grønne omstilling andre steder i Danmark, men at det er centreret omkring Esbjerg - det er på ingen måder en overraskelse”, siger Glenda Napier til Maritime Danmark.

”Esbjerg huser rigtig mange innovative virksomheder, der arbejder med teknologiudvikling. Jeg kan f.eks. nævne Semco Maritime, som er med i rigtig mange innovationsprojekter - f.eks. FOSS (Floating Offshore SubStation), der handler om at udvikle nyt design til flydende substations. Semco er også en del af formandskabet for Erhvervsfyrtårn Syd, der vil udvikle Syddanmark og Sydjylland til et fyrtårn indenfor den grønne omstilling”. 

”Et andet eksempel er DIN Forsyning, der er med i et innovationsprojekt som hedder MOSS (Molten Salt energy Storage), der handler om at bruge salt til lagring af energi. Som led i den grønne omstilling skal vi ikke kun producere en hel masse energi, vi skal også være i stand til at lagre energien, gemme den”.

Behovet for grøn omstilling bliver stadig tydeligere. Klimaforandringerne er allerede nu så fremskredne, at selv de mest hårdnakkede kritikere er begyndt at indse behovet for at finde grønne løsninger.

EU vil gøre Europa klimaneutralt senest i 2050, Danmark og andre lande er endnu mere ambitiøse. Men uanset tempo står det klart, at de teknologiske udfordringer er gigantiske, og de økonomiske krav af samme kaliber.

Esbjerg er langt fra det eneste sted, hvor der arbejdes intenst med at finde nye grønne løsninger, og her er byens unikke historie en fordel.

Foto: Jonas Fotografi

”I Esbjerg er der samlet rigtig mange pionervirksomheder der er gået foran, især på offshore-området. Man skal ikke undervurdere de kompetencer og den viden, der ligger i de virksomheder, der har specialiseret sig indenfor offshore industrien. Og så har det jo vist sig, at det man kan indenfor vindmølle- og olie- og gasindustrien, i vid udstrækning er den samme viden og kompetencer, der er brug for indenfor CCS og Power-to-X”, siger Glenda Napier.

”Esbjerg er et knudepunkt for eksport af den grønne omstilling, men den er også et samlingspunkt for rigtig mange virksomheder, der er med til at skubbe den grønne omstilling - med spændende innovationsprojekter og teknologiudviklingsprojekter der gør, at vi lykkes med den grønne omstilling”.

Det nuværende Energy Cluster Denmark blev skabt i 2020 som en fusion af de tre klyngeorganisationer: Energy Innovation Cluster, CLEAN Energi og House of Energy.

Visionen er, at Danmark skal være en grøn førernation for udvikling af innovative og globale energiløsninger. Derfor understøtter Energy Cluster Denmark som klyngeorganisation danske virksomheder og videninstitutioners deltagelse i internationale innovationsaktiviteter.

Maritimedanmark.dk

53,8 mio iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

Denne artikel er del af et tema:

Tema: På bæredygtig kurs

Den globale skibsfart har taget hul på en omstillingsproces, der i løbet af de næste 30 år skal gøre branchen klimaneutral. Danske rederier er med helt i front, og den hjemlige maritime industri er klar med nye, innovative grønne løsninger. Men alle får travlt, hvis de ambitiøse mål skal indfries.

Relateret indhold

10.01.2025Maritimedanmark.dk

Energistyrelsen åbner for efterforskning og CO2-lagring

19.12.2024Maritimedanmark.dk

Fuld produktion fra Tyra-feltet bliver forsinket

17.12.2024Maritimedanmark.dk

Endnu en havvindmøllepark får etableringstilladelse

16.12.2024Maritimedanmark.dk

Vestas vinder stor ordre i Skotland

11.12.2024Maritimedanmark.dk

Ørsted sælger stort ud I Taiwan

11.12.2024Maritimedanmark.dk

Vejen banet for nyt maritimt forretningsområde

06.12.2024Maritimedanmark.dk

Stor fiasko for udbuddet af havvindmølleparker

19.11.2024Maritimedanmark.dk

To datakabler i Østersøen beskadiget - årsag endnu ukendt

Jobmarked

Se alle

Alvina Shipping A/S

Skibsassistent med svendebrev

Er du skibsassistent med svendebrev, og har du lyst til at arbejde på vores skibe der sejler mellem København og Oslo?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DTU Aqua

Overstyrmand til havundersøgelsesskibet DANA

Kan du se dig selv arbejde på Danmarks største havundersøgelsesskib og være med til at gøre en forskel indenfor havforskning?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

16.02.2025

Aros Cruises ApS

Skipper til M/S Helene

Aros Cruises ApS søger en skipper til sejladser med turbåden M/S Helene.

Område

Østjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Esbjerg Havn

Esbjerg Havn søger Havneassistent (Vikariat)

Stillingen er tidsbegrænset til 12 mdr. med mulighed for forlængelse. Havneassistenten indgår i døgnvagten i Maritim afdeling, der betjener havnens kunder, og varetager ordensmæssige, administrative og maritime opgaver.

Område

Midt- og Vestjylland

Ansøgningsfrist

23.01.2025

Tambour Towage A/S

Tambour Towage A/S søger besætning til vores nyindkøbte slæbebåd

Er du klar til en spændende rejse med varierede opgaver – fra langslæb i Middelhavet til havnebugsering og entreprenøropgaver i Nordeuropa? Så er dette jobbet for dig!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark