Knudepunkt for den grønne omstilling
Glenda Napier er CEO i Energy Cluster Denmark, der med mere end 500 medlemmer er klyngeorganisation for den samlede energisektor i Danmark. Hun kender den danske offshore sektor bedre end de fleste, og stod fra 2016 til 2018 i spidsen for Offshoreenergy.dk - forløberen for Energy Innovation Cluster - med hovedsæde i Esbjerg.
”Der er ingen tvivl om, at Esbjerg er en vigtig del af den grønne omstilling. Der sker mange spændende ting indenfor den grønne omstilling andre steder i Danmark, men at det er centreret omkring Esbjerg - det er på ingen måder en overraskelse”, siger Glenda Napier til Maritime Danmark.
”Esbjerg huser rigtig mange innovative virksomheder, der arbejder med teknologiudvikling. Jeg kan f.eks. nævne Semco Maritime, som er med i rigtig mange innovationsprojekter - f.eks. FOSS (Floating Offshore SubStation), der handler om at udvikle nyt design til flydende substations. Semco er også en del af formandskabet for Erhvervsfyrtårn Syd, der vil udvikle Syddanmark og Sydjylland til et fyrtårn indenfor den grønne omstilling”.
”Et andet eksempel er DIN Forsyning, der er med i et innovationsprojekt som hedder MOSS (Molten Salt energy Storage), der handler om at bruge salt til lagring af energi. Som led i den grønne omstilling skal vi ikke kun producere en hel masse energi, vi skal også være i stand til at lagre energien, gemme den”.
Behovet for grøn omstilling bliver stadig tydeligere. Klimaforandringerne er allerede nu så fremskredne, at selv de mest hårdnakkede kritikere er begyndt at indse behovet for at finde grønne løsninger.
EU vil gøre Europa klimaneutralt senest i 2050, Danmark og andre lande er endnu mere ambitiøse. Men uanset tempo står det klart, at de teknologiske udfordringer er gigantiske, og de økonomiske krav af samme kaliber.
Esbjerg er langt fra det eneste sted, hvor der arbejdes intenst med at finde nye grønne løsninger, og her er byens unikke historie en fordel.
”I Esbjerg er der samlet rigtig mange pionervirksomheder der er gået foran, især på offshore-området. Man skal ikke undervurdere de kompetencer og den viden, der ligger i de virksomheder, der har specialiseret sig indenfor offshore industrien. Og så har det jo vist sig, at det man kan indenfor vindmølle- og olie- og gasindustrien, i vid udstrækning er den samme viden og kompetencer, der er brug for indenfor CCS og Power-to-X”, siger Glenda Napier.
”Esbjerg er et knudepunkt for eksport af den grønne omstilling, men den er også et samlingspunkt for rigtig mange virksomheder, der er med til at skubbe den grønne omstilling - med spændende innovationsprojekter og teknologiudviklingsprojekter der gør, at vi lykkes med den grønne omstilling”.
Det nuværende Energy Cluster Denmark blev skabt i 2020 som en fusion af de tre klyngeorganisationer: Energy Innovation Cluster, CLEAN Energi og House of Energy.
Visionen er, at Danmark skal være en grøn førernation for udvikling af innovative og globale energiløsninger. Derfor understøtter Energy Cluster Denmark som klyngeorganisation danske virksomheder og videninstitutioners deltagelse i internationale innovationsaktiviteter.