Transportminister trækkes ind i Femern-sag
Flere partier står nu i kø for at bede transportminister Benny Engelbrecht om at stoppe brugen af illegal arbejdskraft på det offentlige byggeri af Femern-forbindelsen. Det sker efter at 28 russiske søfolk blev anholdt i går pga. manglende arbejdstilladelser.
Dansk Folkeparti kalder situationen “absurd”. Venstre kræver “ordnede forhold på de statslige anlægsprojekter”, mens Enhedslisten mener, at situationen på Fermern-byggeriet nærmer sig “det skandaløse og ganske uacceptable”, siger partiets arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, til Fagbladet 3F.
Udfaldene skyldes tirsdagen anholdelse af 28 russiske søfolk, der er ansat på to russisk indregistrerede slæbebåde, der arbejder for hollandske konsortium Fehmarn Belt Contractors (FBC), men som ikke har danske arbejdstilladelser.
Enhedslisten varsler, at det kan blive nødvendigt at kalde ministeren i samråd, hvis der ikke rettes op på forholdene hurtigt. Men Benny Engelbrecht er da også allerede på banen:
“Det er naturligvis helt afgørende, at anlægsarbejdet med Femern Bælt-tunnelen sker på danske løn- og arbejdsvilkår, og at der ikke foregår ulovligheder, siger ministeren til Fagbladet 3F og fortsætter:
“Der skal være styr på tingene på de statslige anlægsprojekter. Jeg er derfor glad for, at politiet skrider resolut ind, hvis der er mistanke om urent trav. Jeg har bedt Femern A/S om at udarbejde en redegørelse om sagen,” siger ministeren.
Femern A/S har ikke ønsket at kommentere sagen, men henviser til det hollandske konsortium FBC, der mener, at det er de danske myndigheder, der tager fejl.
“FBC er af den opfattelse, at FN’s konvention om søfarendes arbejdsforhold (MLC) gælder for mandskabet på de internationale fartøjer, der er i gang i Rødbyhavn under Femern Bælt-projektet. Den maritime konvention sikrer verdensomspændende beskyttelse af søfarendes rettigheder, og alle de arresterede besætningsmedlemmer arbejder i overensstemmelse med MLC’s regulativer,” siger pressetalsmand Arno Schikker til Fagbladet 3F.
Det afvises dog af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som har efterforsket sagen sammen med relevante danske myndigheder.
“Det er vores vurdering, at de 28 søfolk har været beskæftiget med arbejde, som kræver arbejdstilladelse i Danmark. Det har de ikke haft, og dermed har de overtrådt udlændingeloven,” siger politiinspektør Peter Compen, der er leder af Udlændingekontrolafdelingen i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Kilde: Fagbladet 3F.