Vejret stopper reparation af søkabel

Vejret stopper reparation af søkabel
Arkivbillede

Torsdag 10. januar 2019 kl: 08:00


Det 400 kV søkabel mellem Skibstrupgård nord for Helsingør og Kristinelund nord for Helsingborg, der lækker olie, er stadig sikkerhedsudkoblet. Bølger og vind forhindrede onsdag dykkere i at finde hullet, så lækagen kan stoppes.

”Søkabelforbindelsen er kritisk infrastruktur, og derfor vil vi i Energinet selvfølgelig sørge for at få repareret det hurtigst muligt. Lige nu ser det ud til, at der torsdag, bliver et vejrvindue, hvor vi kan komme til at lokalisere fejlen”, siger driftsleder Laith Issa.

Fejlen på kablet blev opdaget ved en alarm på en oliebeholder på den danske side af kablet sent søndag aften. Siden har Energinet arbejdet sammen med Svenska Kraftnät på at lokalisere og stoppe lækagen. Fejlen er umiddelbart lokaliseret ud for kysten ved Ellekilde Hage, nær Hornbæk, hvor der er konstateret olie på vandoverfladen.

Søkablet, der forbinder Danmark og Sverige med strøm, indeholder olie, der fungerer som isolation. Olien har en konsistens som madolie. Kablet med beholdere indeholder omkring 30.000 liter olie. Energinet vurderer, at der på nuværende tidspunkt er sket et udslip på omkring 9.000 liter.

Energinet har rekvireret flydespærringer og miljøskibet Gunnar Thorson ligger standby og overvåger situationen. En risikovurdering af oliens miljøpåvirkning fra Rambøll viser, at den del af olien, der opløses i vandet, hurtigt fortyndes, og derfor ikke udgør en risiko for vandlevende organismer, flora og fauna i Øresund.

Den del af olien, der flyder oven på vandet, vil dog kunne skade fugle, marsvin eller andre dyr, der kommer i direkte i kontakt. Vurderingen er dog, at også denne del af olien på grund af vandudskiftning og strøm i Øresund forventes forholdsvist hurtigt at blive spredt og opløst, så den ikke udgør en risiko. På grund af årstiden er der kun spredte få fugle i området, ligesom marsvinene fortrinsvis er i området om sommeren.

Det lækageramte 400 kV søkabel stammer fra 1984, mens et nabokabelsystem, der tidligere har været ramt af lækager i 2011 og 2016, er fra 1973. Sidstnævnte kabelsystem er Svenska Kraftnät i samarbejde med Energinet i færd med at udskifte, og forventningen er, at kablerne er skiftet i 2020.

Kilde: Energinet


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark