Anklager vil sætte ny høj standard for bødestraf
Anklagemyndigheden går efter en - ifølge Greenpeace - mangedobling af bødestraffen i retssagen om Greenpeace-aktionenerne mod russiske olietankskibe efter Ruslands angreb på Ukraine i 2022.
Ved tirsdagens retsmøde i Retten i Svendborg krævede anklageren for fire overtrædelser af søfartsloven en bødestraf på 500.000 kr., mens Greenpeace krævede frifindelse.
Ifølge Greenpeace er der tale om en voldsom og principiel mangedobling af overtrædelser af søfartsloven, der normalt straffes med en bøde på 20.000 kr.
“At kræve en bødestraf på en halv million for den her slags sager er chokerende og fuldstændigt ude af proportioner. Det er et angreb på retten til fredelig protest, og det gør det til en principiel sag for Greenpeace. Ved at kræve en bøde af den kaliber, går man ind og piller ved hele vores eksistensgrundlag,” udtaler Sune Scheller, der er kampagnechef i Greenpeace Danmark i en pressemeddelelse.
Sagen omfatter fire aktioner fra marts 2022, hvor Greenpeace aktivister i tre tilfælde forsøgte at lægge sig i vejen for russiske tankskibe på vej gennem dansk farvand. I den fjerde aktion forsøgte aktivister at forhindre en omlastning af russisk olie mellem to tankskibe i Ålbæk bugt sydøst for Skagen.
“Anklageren argumenterede i retten for, at vores fredelige protester juridisk bør sidestille med principperne for, hvordan både indsmugling af narko og dyremishandling straffes. Det er jo helt grotesk, at anklageren slet ikke skelner mellem grov kriminalitet og en fredelig protest mod Putins krig i Ukraine. Danmark er bundet af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 10 og 11, der netop beskytter retten til fredelig protest, og vi sætter naturligvis vores lid til, at domstolen lægger vægt på det i sin dom på tirsdag,” lyder det fra Sune Scheller.
Der falder dog i sagen i tirsdag den 3. september.
-emte