Søværnet får nye miljøskibe med minelægningskapacitet
Regeringen vil bygge fire nye havmiljø- og minelægningsfartøjer, et skib overvågning af kritisk undersøisk infrastruktur, 21 nye skibe til Marinehjemmeværnet samt udvikling af nye droner. Anskaffelserne indgår i et nyt hastende spor af den ventede flådeplan.
”Den sømilitære kampplads er præget af et mere sammensat risiko- og trusselsbillede end tidligere, en hastig teknologisk udvikling og et Rusland, der er blevet mere villig til at eskalere sin kurs over for Vesten. Derfor sætter vi med flådeplanen gang i flere hastende anskaffelser, som imødegår specifikke udfordringer og trusler, vi står over for nu og i de kommende år”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen om det hastende spor.
Flådeplanen indeholder også et langsigtet spor, hvori de tre allerede aftalte arktiske patruljeskibe samt nye fregatter indgår.
”Søværnets nuværende flåde af fregatter har 10 gode år i sig endnu. Derfor er det på alle måder rettidig omhu, når regeringen med udspillet til en ny flådeplan nu vil skabe et oplyst grundlag for beslutning om kommende anskaffelser, herunder næste generation af danske fregatter. Hele flådeplanens indhold ser jeg frem til at drøfte med partierne bag forsvarsforliget”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.
I forbindelse med nyanskaffelserne vil regeringen undersøge, om nogle af skibene skal produceres i Danmark, eller med et betydeligt fodaftryk i Danmark.
-mauh
Flådeplan
HASTENDE SPOR
Styrket overvågning af kritisk undersøisk infrastruktur
Der ligger mange rørledninger og kabler i de danske farvande, der transporterer strøm, gas og data. Det gør Danmark sårbar over for sabotage. Regeringen lægger op til at anskaffe en kapacitet bestående af et skib samt droner og SONAR-systemer, der kan overvåge og identificere uønsket aktivitet under vandet.
Fire militære havmiljøskibe
Regeringen vil styrke kernen i det danske havmiljøberedskab hurtigst muligt med fire nye havmiljø- og minelægningsfartøjer. Fartøjerne udstyres til først og fremmest til at kunne løse miljøopgaver, som opsamling af kemikalier og olie samt bidrage til militære opgaver, som overvågning over og under overfladen, træning af personel og evnen til at lægge miner.
Undervandsdroner og andre autonome enheder
Et program til at afprøve og udvikle autonome enheder, som f.eks. undervandsdroner, kan give Søværnet nye muligheder for blandt andet overvågning både på og under havoverfladen.
21 nye fartøjer til Hjemmeværnet
Marinehjemmeværnet skal have tidssvarende og moderne enheder til erstatning af de nuværende. Marinehjemmeværnet løser opgaver i tæt samarbejde med Søværnet fx farvandsovervågning, havnebevogtning, redning, havmiljøopgaver, værtsnationsstøtte.
Dansk produktion af skibe belyses
Danmark har en styrkeposition inden for de maritime erhverv. Det skal udnyttes, og derfor skal det belyses, om og i fald hvordan nogle af skibene skal produceres i Danmark eller med et betydeligt fodaftryk i Danmark.
LANGSIGTET SPOR
Næste generation af flådens største skibe
For at styrke Søværnets kampkraft vil regeringen skabe grundlaget for mulige anskaffelser. Det vil give Danmark øget sømilitær kampkraft og styrke det danske bidrag til NATO til at håndhæve dansk suverænitet i Arktis og Nordatlanten samt til at kontrollere adgangen til danske farvande.
Luftforsvarsfregatter
Fregatterne er rygraden i den danske flåde. Regeringen vil påbegynde en investering i Forsvarets fregatter startende med luftforsvarsfregatterne.
Arktiske skibe
Der blev med Delaftale 1 om Arktis og Nordatlanten besluttet at anskaffe tre arktiske skibe. Regeringen vil anskaffe yderligere arktiske skibe til at styrke opgaveløsningen i det arktiske område.
Isbryder-kapacitet
Det skal analyseres, om Danmark sammen med andre nationer kan indgå i et samarbejde om isbryderkapacitet.