Danmark kan blive CO2-hub i Europa
EU-Kommissionen har udstukket en fælles retning for fangst, anvendelse og lagring af CO2 i EU. Strategien fremhæver Danmark som en pioner på området, og Danske Rederier forudser, at Danmark kan få en central rolle.
”Det er meget positivt, at man i EU nu tager store skridt henimod at etablere et decideret indre marked for fangst, transport, anvendelse og lagring af CO2”, siger Jacob K. Clasen, viceadm. direktør i Danske Rederier.
“Nu er der brug for at få de nødvendige internationale aftaler og rammevilkår på plads, så man kan skalere det op og virksomhederne trygt kan foretage de nødvendige investeringer i eksempelvis skibe, der kan transportere CO2. Det har potentiale til at blive et nyt dansk erhvervseventyr”, siger Jacob K. Clasen.
Samtidig har Rådet og Europa-Parlamentet med en aftale om Net-Zero Industry Act fastlagt en ambition om en lagringkapacitet på mindst 50 mio. ton CO2 pr. år inden 2030, som skal øges til 280 mio. ton inden 2040.
”Lagringspotetialet for CO2 i Danmarks undergrund er meget større, end hvad vi selv kan fange og lagre. Det skal sættes i spil internationalt, så vi kan understøtte EU's målsætninger”, siger Mads Gade, CEO i INEOS Energy Denmark.
“Med lagring af CO2 i Nordsøens undergrund har Project Greensand sat en tyk streg under, at teknologien bag fangst og lagring af CO2 fungerer i praksis. CCS er ikke kun streger på et stykke papir eller ord i en rapport. Teknologien er klar, infrastrukturen er der, og nu skal der yderligere skub på udviklingen, for CCS kan spille en vigtig rolle i forhold til at mindske udledningerne i Danmark og resten af Europa”, siger Mads Gade.
Læs mere HER
-mauh