Dansk – grønlandsk aftale om søkort
Grønlands Naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur Hans Peter Poulsen og Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard har underskrevet en aftale om produktion og opdatering af grønlandske søkort frem mod 2041.
”Det glæder mig, at vi er kommet frem til en god aftale der tilstræber lige vilkår på søkortområdet og samtidig giver plads til den fleksibilitet, som den dynamiske udvikling i Grønland nødvendiggør. Jeg ser frem til det styrkede samarbejde mellem Naalakkersuisut og den danske regering på dette område”, siger Hans Peter Poulsen, Grønlands Naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur.
”Søkort er alfa og omega i spørgsmålet om sejladssikkerhed, men de er også helt nødvendige, når den grønlandske infrastruktur skal udvides, eller nye erhvervsinvesteringer skal foretages. Jeg er derfor glad for, at vi i dag kan styrke samarbejdet med Naalakkersuisut og fortsætte arbejdet med at producere nye søkort” siger Lars Aagaard, Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister.
Aftalen beskriver det grønlandsk-dansk samarbejde om søkort fra 2027, hvor den nuværende aftaler løber ud og frem til 2041. Aftalen vedrører søkortlægning til bl.a. skibserhvervet og fritidssejlads
.
Det er en dansk myndighedsopgave at producere søkort for grønlandsk farvand. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har delegeret opgaven til Geodatastyrelsen, som har ansvar for søkortlægning i danske og grønlandske farvande.
Danmark og Grønland har siden 2009 samarbejdet om at øge fremdriften i opretning og digitalisering af søkort i Grønland, som bl.a. har betydet, at Geodatastyrelsen har oprettet, digitaliseret og nyudgivet en række søkort over den sydvestlige del af Grønland. Den nuværende aftale udløber i 2026.
I 2024 er Geodatastyrelsen og Departementet for Boliger og Infrastruktur i Grønland blevet enige om, at produktionen af søkort fra 2025 udelukkende vil fokusere på produktion af elektroniske søkort.
-mauh