Dødsbrand: Yderligere ni anmeldes
Gruppen af pårørende efter dødsbranden på Scandinavian Star har nu besluttet at anmelde yderligere ni personer for deres mulige roller i katastrofen, skriver Fyns Stiftstidende. Det drejer sig om fire advokater og fem forsikringsfolk.
Det er nu 28 år siden, at katastrofen ramte Scandinavian Star i form af en brand, hvor 159 passagerer omkom. Årsagen til dødsbranden er alene blevet efterforsket af de norske myndigheder og aldrig af de danske. Her blev der alene afholdt et søforhør og det vil de pårørende gerne have lavet om på.
Den 11. maj anmeldte de pårørende ni personer for planlægning af forsikringssvindel med en mordbrand til følge og nu udvides anmeldelserne altså til yderligere ni personer.
“Forsikringsfolkene og advokaterne spillede forskellige mistankevækkende roller i hele forløbet. Det er dokumenteret, at der i løbet af fire dage lange søforhør efter branden skete en udskiftning og ændring af nogle forsikringsdokumenter på en måde, så det ligner dokumentfalsk. Desuden er der foretaget en del strategisk arbejde med at give opfattelsen af, at skibet var dansk ejet, fordi det med det reelle amerikanske ejerskab ville give de forurettede efterladte en bedre retsstilling, siger Mike Axdal, der er talsmand for den danske støttegruppe for overlevende og pårørende, til Fyens Stiftstidende.
Målet for gruppen er at få gennemført en egentlig efterforskning i Danmark af ejer- og forsikringsforholdene på grund af mistanken om forsikringssvindel.
Gruppen har derfor bedt justitsminister Søren Pape Poulsen om et hastemøde. Ministeren har endnu ikke taget stilling til, om han vil tage mødet og har ikke ønsket at kommentere forespørgslen direkte, men siger i en generel kommetar til avisen:
“Branden på Scandinavian Star er en frygtelig tragedie, og jeg er ligesom mange andre meget berørt af de efterladtes sorg og spørgsmål. Som jeg også har oplyst Folketinget, så er sagen om mordbranden uforældelig. Det vil sige, at hvis nogen f.eks. på et senere tidspunkt skulle erkende ildspåsættelsen, eller hvis der kommer afgørende nye oplysninger frem, vil sagen kunne genoptages. Der ligger lige nu en anmeldelse ved Københavns Politi, som politiet behandler,” skriver Søren Pape Poulsen til Fyens Stiftstidende.
Mistanken om forsikringssvindel skyldes bl.a., at forsikringssummen kort før ulykken var blevet fordoblet til 24 mio. dollar. Forsikringen blev indgået, selvom et obligatorisk tilsyn af skibet tre dage efter viste, at skibet var aldeles usødygtigt, skriver avisen.
Kilde: Fyens Stiftstidende