Fra "støtteforening" til etableret medlem af fagbevægelsen
Danish Maritime Pilot er på godt tre år gået fra at været en slags faglig kaffeklub for lodser til at blive en fagforening, der er blevet optaget under Serviceforbundet, der er en del af FH. Men en væsentlig ting mangler fortsat.
Det var en udbredt utilfredshed med forholdene i Lederne Søfart efter optagelsen i Ledernes Hovedorganisation, som førte til dannelsen af Danish Maritime Pilots, der ifølge initiativtagerne skulle være en støtteforening til Danske Lodser.
Der var bl.a. uenighed om den økonomiske ramme for Danske Lodsers virke. Den daværende bestyrelse mente, at de ikke fik penge nok til deres faglige arbejde, mens Lederne Søfart omvendt mente, at lodserne betragtede kontingentkassen som “en uudtømmelig guldgrube for lodserne,” som den daværende formand, Niels Bergkvist Hansen formulerer det overfor Maritime Danmark.
Det førte til, at hele bestyrelsen for Danske Lodser blev ekskluderet af Lederne Søfart med henvisning til, at deres arbejde i Danish Maritime Pilots blev betragtet som illoyalt.
“Støtteforeningen” var allerede godt i gang med at hverve medlemmer - ikke mindst blandt lodserne i DanPilot - hvor de fleste af bestyrelsesmedlemmerne var ansat. Og med eksklusionen blev foreningen omdannet til en egentlig fagforening med et mål om at repræsentere lodserne i Danmark samt internationalt og forhandle deres overenskomster.
Det sidste kommer vi tilbage til.
Nye medlemmer strømmede til og Danish Maritime Pilots kunne hurtigt melde om 145 medlemmer.
Den 1. juli blev foreningen så optaget i Serviceforbundet, der igen er medlem af FH. Dermed fik den nye forening en kraftigere stemme i det faglige arbejde.
Også økonomien er blevet forbedret, siger Lars Sigvardt, formand og initiativtager til Danish Maritime Pilots, til Maritime Danmark.
“I dag har vi omkring 160 medlemmer og er blevet en del af den etablerede fagbevægelse. Under Lederne Søfart havde vi 80.000 kr. til at drive Danske Lodser for. I dag er økonomien meget større,” siger Lars Sigvardt og fortsætter:
“Vi er også blevet mere fagspecifikke, da vi alene skal tænke på lodserne”.
En af de helt store sager for den nye forening er modstanden mod Søfartsstyrelsens vejledning om hviletidsbestemmelser for lodser, der ifølge Lars Sigvardt er i strid med den gældende lovgivning.
Vejledningen betyder bl.a., at lodserierne i større grad kan fravige reglen om 11 timers hvile i døgnet, hvilket nu også er blevet indarbejdet i overenskomsterne.
Men kampen er fortsat i Danish Maritime Pilots - nu med større styrke, fordi FH er på sagen, mener formanden.
Men så er der lige det med overenskomsterne.
Foreningen havde som mål at overtage overenskomstforhandlingerne fra Lederne Søfart. Er der udsigt til, at det vil ske?
“Som situationen er i Lederne Søfart lige nu, vil jeg ikke udtale mig om den sag,” siger formanden med henvisning til, at Lederne Søfart måske bliver medlem af Serviceforbundet, ligesom Danish Maritime Pilots.
Men at Danish Maritime Pilots kæmper med næb og klør for at overtage overenskomsten så man, da foreningen var på nippet til at varsle konflikt mod DanPilot i oktober i fjor for at nå sit mål. Det blev dog droppet på grund af det øgede trusselsbillede i Østersøen som følge af Ruslands krig mod Ukraine.
”Vi noterer os at DanPilot på trods af ønskerne fra os, deres medarbejdere, har valgt at indgå overenskomst med organisationen Lederne Søfart, som ikke repræsenterer mere end godt 30 lodser og ledere i DanPilot – ud af i alt ca. 175 lodser. En overenskomst med både massive forringelser af lodsernes vilkår samt ulovlige fravigelser på lønmodtagerbeskyttelsen af arbejdstid, hviletid og natarbejde,” lød det i oktober i fjor fra Lars Sigvardt
Danske Lodser håber, at lodserne igen kan finde sammen i en forening. “Det står vi os meget bedre med,” siger formanden for Danske Lodser. Læs mere om den historie HER.
Om DanPilot kommer til at bøje sig for DMP´s krav om at få forhandlingsretten til den næste overenskomst er mere end tvivlsomt. Læs om DanPilots begrundelse HER.