Nødråb: Fregatten er ikke med i udkastet
Fregatten Jylland har løbende modtaget statslig støtte til skibets bevarelse ved bevillinger på Finansloven. Men fregatten er tilsyneladende glemt på finanslovsudkastet og står derfor overfor en usikker fremtid, skriver Fregatten Jyllands direktør i et debat-indlæg.
Den nye SVM-regering skal nu i gang med at udarbejde et finanslovsforslag
for 2023 og her må politikerne “og ikke mindst vores nye kulturminister” gerne sikre en permanent bevilling til fregattens besvarelse, skriver Fregatten Jyllands direktør, Karin Buhl Slæggerup på vegne af museets bestyrelse i et debatindlæg i Søfart.
“Skibet er et unikt stykke kulturarv og en central del af Danmarkshistorien og må ikke gå tabt. Den er en letforståelig del af vores maritime historie og et vigtigt besøgsmål for både danske og udenlandske turister,” skriver Karin Buhl Slæggerup blandt andet.
Men det er dyrt at holde den gamle fregat i god form. Den årlige udgift til vedligehold er i øjeblikket på 4,7-5,0 mio. kr. og nu står stormasten foran en renovering, der entes at tage op til flere år. Og netop på grund af mange langvarige projekter ønsker museet sig brændende faste bevillinger i stedet for midlertidigere på fire og senest to år.
“Udover midler fra staten modtager Fregatten Jylland årligt 2 mio. kr. i driftsstøtte fra Syddjurs Kommune, hvoraf 1 mio. kr. er dedikeret til fregattens vedligehold. Midlerne fra staten går udelukkende til vedligehold, og midler til udvikling og strategiske indsatser hentes via fonde. Samtidig tjener institutionen en stor del af sine egne penge gennem entréindtægter og andre indtægtskilder, og er dermed i store træk selvfinansierende på den daglige drift,” forklarer direktøren.
Fregatten Jylland har i 2022 i alt modtaget 3,5 mio. kr. i tilskud via Finansloven og tilskud fra såvel kommunen som staten er ifølge direktøren nødvendig for fregattens fortsatte overlevelse.
“Hvis ikke Fregatten Jylland modtager disse økonomiske driftstilskud fra 2023, vil situationen være særdeles alvorlig. Bestyrelsen på Fregatten Jylland vil derfor stærkt opfordre til at bevillingerne forlænges, eller gøres permanente, så en langsigtet og bæredygtig økonomi kan sikres,” hedder det afslutningsvis i debatindlægget.
Kilde: Søfart.