Regerings-udspil: Nu skal CO2 hurtigere ned i undergrunden
I 2030 skal CO2-fangst skaffe reduktioner på mindst 3,2 mio. tons CO2. Derfor fremlægger regeringen nu et nyt udspil, der hilses velkommen af bl.a. Danske Rederier og Dansk Metal.
Det nye udspil skal sikre klarhed for branchen, sætte fart på udviklingen af en dansk industri for fangst og lagring af CO2 og stille krav om fuld fangst allerede i 2029, skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.
En industri for CO2-fangst er så småt ved at rulle i gang i Danmark, men du skal der sættes mere fart på udviklingen.
Det skal bl.a. ske ved at samle de næste CCS-udbud på 27 mia. kr. fra flere mindre til i to store udbud på om fangst og lagring af henholdsvis mindst 0,9 mio. og mindst 1,4 mio. tons CO2 årligt.
Samtidig lægger forslaget op til at stille krav om, at projekterne skal være i fuld drift allerede i 2029 i stedet for 2030.
”Kampen mod klimaforandringerne i Danmark, Europa og resten af verden kræver, at vi sætter ind på mange områder – og CO2-fangst og lagring er en af de bærende bjælker, når vi skal bygge hele vejen til klimamålene. Derfor rykker vi også kravet om fuld fangst fra 2030 til 2029, så vi hurtigere får mere CO2 fra luften og ned i undergrunden. Udspillet skal også sikre klarere rammer for den spirende branche og på den måde få den danske CCS-industri op i skala og ned i pris. Det kan godt være, at det er nørdet, men det er i nørderiet, at tingene sker,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
I Danske Rederier hilses forslag velkommen af viceadm. direktør Jacob K. Clasen.
”Vi når ikke vores ambitiøse klimamål uden CCS. Det er en af de mange puslespilsbrikker, der skal i spil, så derfor er det enormt vigtigt, at regeringen nu kommer med en plan og skaber klarhed for de forskellige aktører på tværs af værdikæden både til lands og til vands,” siger Jacob K. Clasen.
Danske Rederier lægger særlig vægt på, at regeringen vil arbejde for at indgå aftaler med andre lande, så det er muligt for danske lageraktører at få udenlandsk CO2 i deres lagre.
”Vi har med vores undergrund i Danmark en unik mulighed for at blive europæisk centrum for lagring af CO₂. For at kunne gribe den mulighed er det dog en forudsætning, at der kommer aftaler på plads med vores nabolande, så det er godt at se, regeringen er på bolden her,” siger Jacob K. Clasen.
Også Dansk Metal er godt tilfreds med regeringens forslag.
“Hvis vi skal nå 70-procentsmålet i 2030, så skal hænderne op af lommen. CCS kan bidrage positivt til vores klimaregnskab, og det er derfor en nøgleteknologi, der her bliver præsenteret en konkret plan for. Det glæder mig meget,” siger forbundsformand i Dansk Metal, Claus Jensen.
Foreløbig er der udstedt tre lagringslicenser alle med et krav om 20 pct. statsligt ejerskab og den model skal fortsætte ved de kommende licenser, foreslår regeringen.