Rigsadvokaten skal undersøge skibsbrand
Branden om bord på Scandinavian Star for 20 år siden skal nu gennemgås igen af rigsadvokaten. Det blev Folketingets partier fredag enige om, på et møde med justitsminister Lars Barfoed
"Vi er enige om sagens videre forløb. Regeringen lægger vægt på, at vi ikke skal foretage nogen unødvendige undersøgelser. Men i det omfang, noget skal undersøges, så skal det være forhold, som ikke er fuldstændigt belyst", siger justitsminister Lars Barfoed til Politiken.
Beslutningen kommer efter, at en række nye oplysninger i sagen har sat spørgsmålstegn ved, om alle de rigtige mennesker er blevet stillet til ansvar for branden, der i 1990 kostede 159 mennesker livet.
Blandt andet er det kommet frem, at den norske dommer Johan Berg i 2005 fastslog i et civilt søgsmål ved Oslo Tingsret, at skibet på brandnatten 7. april 1990 ikke var ejet af den danske forretningsmand Henrik Johansen.
Han blev i 1993 ellers dømt som ansvarlig reder og ejer i Højesteret i København. Men den norske dommer konstaterede, at det var det amerikanske selskab SeaEscape, der ejede skibet på tidspunktet for branden.
Og det var også det amerikanske selskab, der fik udbetalt forsikringssummen på 24 millioner dollar.Det amerikanske ejerskab har imidlertid aldrig fået konsekvenser for behandlingen af sagen i Danmark.
Desuden er der kommet en lang række tekniske oplysninger frem siden 1993.
På et tidligt tidspunkt havde norsk politi en teori om, at en dansk passager, der døde om bord på skibet - og som tidligere var dømt for brandstiftelse - var den, der satte ild til skibet. Men sagen blev henlagt og aldrig opklaret.
En uafhængig brandteknisk undersøgelse har senere afsløret, at den mistænkte dansker ikke kunne være brandstifteren. Han døde allerede under den anden af de seks brande på skibet.
Rigsadvokaten kom i 2005 med en redegørelse om sagen, men dengang skete det efter en henvendelse fra den norske rigsadvokat.
Nordmændene kunne ikke trænge til bunds i sagen, fordi dele af efterforskningen i begyndelsen af 1990'erne blev udført af dansk politi. Men den danske rigsadvokat fandt dengang ikke grundlag for at genoptage sagen.
Kilde: politiken.dk