Strandingsmuseet får 27 mio. fra APM
Strandingsmuseet St. George i Thorsminde har fået tilsagn om et stort millionbeløb fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Fonden giver 27 millioner kroner til udvidelse af museet. Holstebro kommune har tillige bevilliget 6.5 millioner kroner.
A.P. Møller Fonden og Holstebro Kommune er blevet enige om at udvikle Strandingsmuseet til en endnu større turistattraktion på Vestkysten. De endelige bevillinger er kommet på plads, efter at et arkitektfirma for omkring to måneder siden gik i gang med at tegne skitserne til projektet. Det er endnu ikke fastlagt, hvornår det endelige projekt og selve byggeriet skal være færdigt.
Strandingsmuseet Sct. George i Thorsminde har længe været på jagt efter finansiering til en stor tilbygning til museet. Her skal der bland andet skabes plads til at fortælle om Jyllandsslaget og andre søslag under første verdenskrig.
Strandingsmuseet er opkaldt efter et af to engelske krigsskibe, der forliste ud for Thorsminde i 1811. Det er håbet, at den nye tilbygning kan trække turisterne i stort antal til vestkysten.
Lidt historie om baggrunden for museet.
St. George og Defence, var to britiske linjeskibe, der strandede på den jyske vestkyst juleaften i 1811 med tab af 1391 mand. De to skibe, hvoraf St. George sejlede med nødror efter en grundstødning ved Rødsand syd for Lolland og derfor fulgtes tæt af Defence, var sammen med linjeskibet Cressy på vej fra nødhavn i Göteborg til engelsk havn, da de i Nordsøen blev ramt af en nordvestlig orkan, som bragte dem ud af kurs.
Natten mellem den 23. og 24. december strandede St. George, og tidligt om morgenen den 24. strandede Defence, begge på tangen ud for Nissum Fjord, hhv. syd og nord for Thorsminde, kun Cressy undgik forlis. I løbet af de næste par døgn blev begge skibe slået i stykker i brændingen.
Kun 18 mand kom levende i land, og i løbet af de følgende uger drev hundredvis af lig og løse dele fra skibene ind på kysten.
Siden er dele af St. George samt dets last og mandskabets personlige ejendele blevet bjerget fra vraget af dykkere, der ligger under vand og stort set er sandet til.
Kilde: TV2/MidtVest