Nyt projekt skal bane vejen for ammoniak
CO2-neutrale brændstoffer er et presserende behov i den maritime sektor. Derfor har Innovationsfonden netop investeret knap 17 millioner kroner i et projekt, som vil levere en markedsklar løsning, der understøtter brugen af grøn ammoniak som skibsbrændstof.
”Grøn ammoniak produceres ud fra vand, luft og vedvarende energi. Det har et kæmpe potentiale som CO2-frit skibsbrændstof, men kræver udvikling af nye teknologier, før det kan bruges på skibe, da ammoniaks dårlige egenskaber som motorbrændstof begrænser udbredelsen i dag”, siger Christoffer M. Pedersen, sektionsleder hos Teknologisk Institut.
For at øge ammoniaks forbrændingsevne vil projektet udvikle og demonstrere en løsning, hvor ammoniakken blandes med brint.
”Flammehastigheden for ammoniak er meget langsom. Det er okay hvis du har en totaktsmotor, men de fleste skibe har en firetaktsmotor der kører med flere omdrejninger - og der går forbrændingen simpelthen for langsomt”, siger Christoffer M. Pedersen til Maritime Danmark.
”Det der sker ved tilsætning af brint er, at flammen går meget hurtigere. Har du den rigtige blanding, kan du opnå en flammehastighed der passer til alle slags motorer”.
Løsningen kan øge efterspørgslen på ammoniak som fossilfrit brændstof. Særligt fordi teknologien gør det muligt at operere både totakts-hovedmotorer, firetakts-hjælpemotorer og marine kedler på ammoniak.
Alfa Laval og Danmarks Tekniske Universitet er med i projektet.
”Vi ser en tiltagende interesse for anvendelse af ammoniak som CO2-frit brændstof til skibstransporten, og her kan vi gennem udvikling af ny teknologi i form af ammoniak crackere øge ammoniaks forbrændingsevne” siger Debasish Chakraborty, Principal Scientist hos Alfa Laval.
”Projektet giver os mulighed for at udvikle og teste ammoniak-crackere i en større skala og derved anvende teknologien i Alfa Laval udstyr og bidrage til yderligere reducering af CO2-udledning i den maritime industri”,
DTU bidrager med forskere inden for både forbrændingskemi og katalysatorer.
”På DTU har vi tidligere erfaring med lignede processer i forbindelse med fremstilling af ren brint til brændselsceller, så processen er ikke helt ny for os. Vi ser med stor glæde frem til et yderst interessant samarbejde omkring at finde og implementere nye katalysatorer til crackning af ammoniak, der kan bruges i den maritime sektor, med de særlige krav der stilles her”, siger Ib Chorkendorff, professor hos DTU.