Verdens største basehavn for havvindaktiviteter

Esbjerg Havn er i konstant vækst. Arealet vokser gang på gang, kajanlæggene bliver stadig længere. Energisektoren har en umættelig tørst efter stadig flere og større havvindmøller - en udvikling den grønne omstilling har sat ekstra turbo på. Samtidig er et nyt forretningsben med store vækstmuligheder ved at tegne sig.

Foto: Esbjerg Havn

”Vi har travlt, rigtig travlt”, siger havnedirektør Dennis Jul Pedersen til Maritime Danmark.

”Vi er oppe på en kapacitet der betyder, at vi kan håndtere op til 4,5 gigawatt hvert år - og det er i hvert fald 3 gange mere end den nærmeste havn. Og ser vi fremad, så har vi lige nu booket 10 gigawatt over de næste år, og vi bliver ved med at booke”, siger Dennis Jul Pedersen.

For lidt over 150 år siden var her ingenting. Kun et par gårde og tre huse med sammenlagt 23 indbyggere. Bønder der supplerede det sparsomme udbytte fra den sandede jord med lidt fiskeri. 

Men så tabte Danmark en krig.

Nederlaget til Preussen i 1864 kostede os hertugdømmerne mod syd, og dermed også de vestvendte havne i Husum og Hamborg. Det var skidt for vores nationale selvforståelse, og ikke mindst den vigtige landbrugseksport.

I 1868 besluttede Rigsdagen at der skulle anlægges en ny Vestkysthavn. Valget faldt på en stribe land, godt beskyttet mod Vesterhavet af Skallingen og Fanø, og med vand der hurtigt blev dybere.

Den nyanlagte havn blev startskuddet til Esbjerg, og en vækstrejse uden sidestykke i dansk erhvervsliv. En by og en havn i evig forandring.

Først var det landsbrugseksporten der trak læsset. Derefter tog fiskeriet over, og byen blev hurtigt hjemhavn for landets største fiskerflåde. I 70’erne kom der gang i det der blev til et  olie- og gaseventyr.

I dag er det havvindindustrien der fører udviklingen an. Vindmøller til ikke færre end 59 havvindmølleparker er indtil nu håndteret på Esbjerg Havn. Mere end nogen anden havn i verden.

Foto: Esbjerg Havn

”Samtidig supporterer vi et kæmpe produktionsapparat. I de fabrikker, der ligger i vores bagland, arbejder der mere end 6.000 mennesker. At disse fabrikker kan installere herfra, er med til at holde dem konkurrencedygtige”, siger Dennis Jul Pedersen.

I har også rettet øjnene mod USA - blandt andet med henblik på eksport af jackets. Hvilke forventninger har I til det ?

”Vi er utrolig glade for at Bladt har valgt at flytte hertil. Vi er langt bedre positioneret ud til Nordsøen og Nordatlanten, så vi håber selvfølgelig at Bladt vinder rigtig mange projekter - i Europa, men også i USA”.

Lige nu er havnen i gang med at uddybe indsejlingen, så skibe med en dybgang på op til 12,5 meter kan anløbe havnen.

”Uddybningen har betydning på flere fronter. Det har en militær betydning, i forhold til at tage imod forstærkninger udefra. Men det har også betydning for ro/ro skibe og den nye generation af meget store installationsskibe. Endelig har uddybningen betydning for stykgodsskibe, hvor vi fremover kan tage imod de allerstørste skibe, hvilket er med til at sænke stykomkostningen for dansk eksport - bl.a. af havvindmøller til hele verden”, siger Dennis Jul Pedersen til Maritime Danmark.

Hvad med olie- og gas. Er det en døende branche ?

”Nej, absolut ikke. Der er masser af aktiviteter derude - lige nu koncentreret omkring genopbygningen af Tyra-feltet. Men der er stadig masser af produktion i Nordsøen, og hele offshore sektoren kommer også til at spille en meget central rolle i den grønne omstilling - ikke mindst når det gælder CCS”.

Maritimedanmark.dk

53,8 mio iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Esbjerg - Danmarks offshore hovedstad

Med mere end 200 aktive virksomheder indenfor offshore, er Esbjerg Danmarks offshore hovedstad. Fra små innovative enkeltmandsvirksomheder til mastodonter med flere tusinde ansatte. Fælles for mange er, at fokus i disse år bevæger sig fra den traditionelle olie- og gasforretning, og over mod grøn energi. Det sidste nye vækstområde er opsamling og lagring af CO2 i undergrunden.

Relateret indhold

21.01.2025Maritimedanmark.dk

Ørsted mister milliarder i USA

10.01.2025Maritimedanmark.dk

Energistyrelsen åbner for efterforskning og CO2-lagring

19.12.2024Maritimedanmark.dk

Fuld produktion fra Tyra-feltet bliver forsinket

17.12.2024Maritimedanmark.dk

Endnu en havvindmøllepark får etableringstilladelse

16.12.2024Maritimedanmark.dk

Vestas vinder stor ordre i Skotland

11.12.2024Maritimedanmark.dk

Ørsted sælger stort ud I Taiwan

11.12.2024Maritimedanmark.dk

Vejen banet for nyt maritimt forretningsområde

06.12.2024Maritimedanmark.dk

Stor fiasko for udbuddet af havvindmølleparker

Jobmarked

Se alle

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til Landbrugs- og Fiskeristyrelsens skibe

Er du en velkvalificeret sømand? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af fiskerikontrolområdet? Så søger Landbrugs- og Fiskeristyrelsen en skibsassistent

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

01.02.2025

Alvina Shipping A/S

Skibsassistent med svendebrev

Er du skibsassistent med svendebrev, og har du lyst til at arbejde på vores skibe der sejler mellem København og Oslo?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DTU Aqua

Overstyrmand til havundersøgelsesskibet DANA

Kan du se dig selv arbejde på Danmarks største havundersøgelsesskib og være med til at gøre en forskel indenfor havforskning?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

16.02.2025

Aros Cruises ApS

Skipper til M/S Helene

Aros Cruises ApS søger en skipper til sejladser med turbåden M/S Helene.

Område

Østjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Esbjerg Havn

Esbjerg Havn søger Havneassistent (Vikariat)

Stillingen er tidsbegrænset til 12 mdr. med mulighed for forlængelse. Havneassistenten indgår i døgnvagten i Maritim afdeling, der betjener havnens kunder, og varetager ordensmæssige, administrative og maritime opgaver.

Område

Midt- og Vestjylland

Ansøgningsfrist

23.01.2025

Tambour Towage A/S

Tambour Towage A/S søger besætning til vores nyindkøbte slæbebåd

Er du klar til en spændende rejse med varierede opgaver – fra langslæb i Middelhavet til havnebugsering og entreprenøropgaver i Nordeuropa? Så er dette jobbet for dig!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark