By og Havn på vej med nyt landstrøms udbud

Fastholder de tidsfrister der tidligere er meldt ud

Foto: Arkivfoto

Tre måneder efter at By & Havn annullerede udbuddet på et fremtidigt landstrømsanlæg til krydstogtskibe ved Langelinie, og på krydstogtterminalen i Ydre Nordhavn, er udviklingsselskabet nu ved at være klar med to nye udbud. 

  ”Primo juni går vi i udbud med det vi kalder landstrømsdelen - dvs. konvertere og det grej der skal til, for at tilkoble landstrømmen til skibene.”, siger Hans Vasehus, havnebygmester og anlægschef i By & Havn til Maritime Danmark. 

  ”Ultimo august, primo september, er vi så klar med kabelentreprisen - dvs. kabelføringen til Langelinje og Oceankaj. Begge dele medfører, at vi vil have vores anlæg færdige ultimo 2024 - dvs. klar til 2025-sæsonen. Dermed fastholder vi de tidsfrister vi tidligere har meldt ud”, siger Hans Vasehus. 

  By & Havn valgte at annullere det første udbud, da de to indkomne tilbud langt oversteg det fastlagte budget for etableringen af anlægget. Derfor har udviklingsselskabet nu valgt at splitte udbuddet op i to dele. 

”Vi forventer at de nye udbud ligger bedre til de bydende, og vi har allerede fået indikationer på, at der måske vil være flere der byder ind næste gang. Og det vil jo være rigtig positivt”, siger siger Hans Vasehus til Maritime Danmark. 

  ”Vi har været i en tæt dialog med forsyningsselskaberne Energinet og Radius, fordi de installerer en såkaldt hovedstation i Ydre Nordhavn - relativt det tæt på Oceankaj. Det har ført til, at nettilslutningen kommer til at være til den kommende hovedstation - i modsætning til tidligere, hvor vi skulle lægge et særskilt kabel mange kilometer ind til det Indre Østerbro. Det slipper vi for nu. Samfundsøkonomisk er det et væsentligt bedre projekt. Og så slipper vi for at genere en masse mennesker, ved ikke at skulle grave det halve Østerbro op”, siger Hans Vasehus. 

  ”Vi etablerer fem landstrømsudtag - tre på Oceankaj og to på Langelinie, og de vil være færdige til Sæson 2025.  Men - frem til 2028 vil der kun være mulighed for at tilkoble to krydstogtskibe - et på Langelinie og et på Oceankaj. Det skyldes at den nye hovedstation i Ydre Nordhavn, som etableres af Energinet og Radius, først er klar på det tidspunkt. Indtil det sker, har vi ikke den netspænding der skal til, for at tilkoble mere end to krydstogtskibe”. 

  By & Havn mener dog ikke at det begrænsede udbud af tilkoblingsmuligheder vil udgøre et problem, da antallet af krydstogtskibe der kan modtage landstrøm fortsat er begrænset. 

  ”Som vi vurderer det, er de to tilkoblingssteder, et på Langelinie og et på Oceankaj, nok til at dække behovet frem til 2028”, siger Hans Vasehus. 

EMRI A/S

Sponseret

50 års jubilæum

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Landstrøm

Transportministeriet har igangsat udarbejdelse af et Havneatlas, der skal bidrage til at prioritere de nationale interesser i de danske erhvervshavne. Atlasset, der forventes færdig i 2023, vil bl.a. kortlægge adgang til landstrøm og ladeinfrastruktur til elforsyning af skibe i havnene. Maritime Danmark giver i dette Tema nogle eksempler på leverandører, produkter og havne der allerede i dag tilbyder landstrøm.

Relateret indhold

21.11.2024Maritimedanmark.dk

Det svenske søværn har færdiggjort undersøgelse ved kabelbrud

21.11.2024Maritimedanmark.dk

Efter storkundes farvel er Aalborg Havn tilbage

20.11.2024Maritimedanmark.dk

53,8 mio iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

19.11.2024Maritimedanmark.dk

Aarhus Havn får millioner til landstrøm fra EU

16.11.2024Maritimedanmark.dk

Dali ankommet til Kina

16.11.2024Maritimedanmark.dk

Ophugningsværft stævner Frederikshavn Kommune

15.11.2024Maritimedanmark.dk

Gigantisk underskud i Frederikshavn Havn

14.11.2024Maritimedanmark.dk

Havnearbejdere afbryder forhandlinger med arbejdsgivere

Jobmarked

Se alle

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark