Dan-Bunkering: Søren blev til Syrien
En banal fejl i en computer-læsningen af en faktura var ifølge Dan-Bunkering årsagen til, at Danske Bank i september i fjor indberettede den fynske milliardkoncern til Erhvervsstyrelsen på grund af mistanke salg af brændstof til Syrien.
Søren blev til Syrien. Sådan lyder den helt korte forklaring fra direktøren i Dan-Bunkerings moderselskab Bunker Holding, Keld R. Demant, om det, der førte til en indberetning fra Danske Bank til Erhvervsstyrelsen. Det var DR, der i mandags kunne fortælle historien om indberetningen i forlængelse af DR´s tidligere historier om mistanker mod selskabet for at have solgt flybrændstof, der endte i Syrien i strid med EU´s forbud mod handel med landet.
I et interview med Jysk Fynske Medier fortæller Bunker Holdings topchef, at sagen udspringer af en normal faktura fra en olieleverandør i Spanien, hvor Dan-Bunkering havde 5.000 dollar til gode.
I forbindelse med behandlingen af fakturaen blev den påført teksten “ifølge aftale med Søren”.
Da fakturaen skulle omkring Danske Banks korrespondentbank i USA, fordi afregningen skulle ske i dollar, blev den fanget i bankens filter, der skal opsamle mulige brud på lovgivningen, fordi computeren læste “Søren” som “Syren”, der blev fortolket som Syria. Og så gik alarmen. Leverandøren bad om at få ændret teksten, så den ikke kunne misforstås.
“Det gjorde vi, men Dan-Bunkering lærte bagefter, at man aldrig må forsøge at ændre et dokument. I banksystemerne anses det, som om man forsøger at omgå reglerne, selv om man bare ville betale sin spanske leverandør til tiden, siger Keld R. Demant.
Det blev til en sag i Danske Bank og i en uge var dollar-kontoen i USA spærret. “Da de finder ud af sagens sammenhæng, bliver dollarkontoen frigivet. Det var i september 2018, og der har jo været hundredvis af transaktioner siden. Det er vores bedste bevis på, at der absolut ikke er noget at komme efter, siger Keld R. Demant til avisen.
Direktøren siger videre, at han kan dokumentere sin udlægning af sagen, men at han ikke kan verificere den. “Danske Bank siger, at selv om vi som kunde giver dem lov, så må de ikke som finansiel virksomhed udtale sig om kundeforhold,” siger Keld R. Demant.
Sagen blev i september sendt videre til Fyns Politi, hvor den fortsat efterforskes sammen med den anden sag om muligt salg af jetbrændstof, der ifølge DR skulle være endt i russiske kampfly på bombetogter over Syrien. Også den beskyldning har Dan-Bunkering tidligere afvist.
Kilde: Jysk Fynske Medier